Protesti u Stokholmu zbog Handkea, švedska lekarka vratila Nobelovu nagradu (VIDEO)

138

Demonstracije protiv dodele Nobelove nagrade austrijskom književniku Peteru Handkeu održan je u centru Stokholma. U znak protesta švedska lekarka Krsitin Doktar vratila je to prestižno priznanje koje dobila 1988. godine.

Okupljeni su protestovali zbog odluke Švedske akademije da uruči priznanje Austrijancu, koji je, kako piše Klix.ba, „tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije podržavao režim Slobodana Miloševića i koji otvoreno negira da se u Srebrenici dogodio genocid“.

Na protestima su učestvovale i članice udruženja Majke Srebrenice i Žepe i predstavnici niza bosanskoheregovačkih organizacija i evropskih intelektualaca.

Univerzitetski profesor u Stokholmu Adnan Mahmutović, koji je organizator protesta, rekao je da je činom dodele Nobelove nagrade Handkeu „pogaženo dostojanstvo i dignitet žrtava“.

Munira Subašić, predsednica Udruženja Majke Srebrenice je u svom govoru izjavila kako su demonstranti došli na ovo mesto da komitetu za Nobelovu nagradu poruče „sram ih bilo, vrše genocid nad nama živima“.

Francuska novinarka i književnica Florens Artman, u svom govoru je rekla da je „to mrlja na dodelu Nobelove nagrade koja neće moći biti zaboravljena“.

Švedska doktorka i autorka Kristin Doktar, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1988. kao članica mirovnih snaga UN-a, vratila je to prestižno priznanje u znak protesta.

Predstavnici srpskih udruženja okupili su se, takođe,  u Stokholmu ali na skupu podrške austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Predsednica Udruženja Božica Živković Rajilić rekla je za RTRS da su predstavnice udruženja došle u glavni grad Švedske kako bi organizovano pružile podršku Handkeu, jer je on, govoreći istinu, jedan od onih ljudi koji su zadužili čovečanstvo.

„Handke je preneo istinu u svojim delima, istinu koja ostaje budućim generacijama i mi ga podržavamo, kao i sve ljude koji govore istinu i razmišljaju svojom glavom, a ne po plaćenim medijima i tuđim narudžbinama“, rekla je Živković Rajilić.

Švedski kralj Gustav uručio je na svečanosti u Stokholmu Nobelovu nagradu za književnost Peteru Handkeu i Olgi Tokarčuk.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...