Obradović: Petak je „Dan D“ za ulogu Evropske unije u Srbiji

189

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je u Čačku da je novi dolazak delegacije Evropskog parlamenta u Srbiju u petak „presudan“ i da taj dan „može biti i baksuzan i dobar“ za Srbiju i srpsku demokratiju.

Obradović je na konferenciji za novinare u Čačku rekao da je petak „Dan D“ za ulogu Evropske unije (EU) u Srbiji jer tada biraju između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i demokratije.

On je dodao da to zavisi od toga kako će se postaviti visoka delegacija EP prema postojećim uslovima za izbore na proleće sledeće godine.

„Ako visoki predstavnici EP utvrde da u Srbiji postoje uslovi za izbore i da je vladajući režim učinio ‘značajne pomake u pravcu poboljšanja izbornih uslova’ – onda se EU između Vučića i demokratije opredelila za Vučića i njima znane dilove zbog kojih ovaj diktator treba i dalje da bude na vlasti u Srbiji, podržan iz EU, kao i 2012. godine kada je iz Brisela stigla čestitka Tomislavu Nikoliću na pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora – tri sata pre zatvaranja birališta“, rekao je Obradović.

On je dodao da ukoliko predstavnici EP potvrde ono što je već rečeno u Izveštaju Evropske komisije iz aprila, i što je, prema njegovoj oceni „jasno svakome ko i najmanje poznaje političke prilike u Srbiji“, oni će konstatovati da u Srbiji ne postoje uslovi za slobodne i poštene izbore i da vlast nije učinila nikakve pomake, posebno kada su u pitanju sloboda medija, zaustavljanje obračuna sa opozicijom i pritisaka na birače.

„U tom slučaju ćemo znati da se EU između Vučića i demokratije opredelila za demokratiju, koju inače proklamuju u svojoj ideološkoj agendi u Srbiji već 30 godina. Iako nisam ljubitelj mešanja stranaca u naša unutrašnja politička pitanja, stajanje delegacije EU na stranu demokratije u Srbiji rezultiralo bi pravim pregovorima izmedju vlasti i opozicije jer Aleksandar Vučić onda ne bio imao kud. To bi bio kraj ove pregovaračke farse u Narodnoj skupštini i tek tada bi se stvorili preduslovi za prave pregovore“, rekao je Obradović.

Obradović je istakao da delegaciji EP treba ukazati na stanje u srpskom društvu.

On je ocenio da sa vlašću koja je „ogrezla u kriminal i korupciju“ i koja će po svaku cenu braniti svoje održanje na vlasti, nije realno da se organizuju normalni demokratski izbori u Srbiji.

„Zato je petak ‘Dan D’ i najavljeni izbori na proleće moraju biti pomereni za neki drugi termin u toku iduće godine za koji će biti obezbeđeni pošteni izborni uslovi na osnovu sporazuma između vlasti i opozicije“, rekao je Obradović.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...