Radnike pošte podržali PSG, SzS i Nova stranka

493

Savez za Srbiju pozvao je Vladu, premijerku Anu Brnabić i ministra policije Nebojšu Stefanovića da odmah prestanu sa, kako se navodi, „represijom, pretnjama i zastrašivanjem“ radnika Pošte koji su u obustavi rada i pretnjama da će do kraja današnjeg dana svi dobiti otkaz ukoliko odmah ne počnu sa radom. Pokret slobodnih građana takođe je podržao je obustavu rada zaposlenih u JP Pošte Srbije i njihovu odluku da ne brane samo svoju egzistenciju, već i prava radnika na nivou cele države. Podršku radnicima Pošte pružila je i Nova stranka.

„Prepoznajemo hrabrost i čestitamo velikom delu zaposlenih koji su se usprotivili flagrantnom i kontinuiranom kršenju radnih i ljudskih prava, kao i sistemskoj korupciji koja je ovladala svuda, pa tako i u JP Pošta Srbije. To posebno ističemo imajući u vidu činjenicu da živimo u zemlji gde su prava radnika najugroženija u Evropi“, naveo je PSG.

PSG je naveo da predsednik Aleksandar Vučić radnike iz Srbije reklamira kao jeftinu radnu snagu koja ume da radi, a ne traži ništa zauzvrat, a da se premijerka Ana Brnabić javno hvali zaključenim kolektivnim ugovorom u Zastava automobilima (FIAT Srbija) kojim se radnicima eksplicitno zabranjuje pravo na štrajk.

„O ovom potonjem će PSG u narednim danima preduzeti konkretne pravne korake“, dodao je PSG, a radnicima Pošte poručio da istraju u borbi za zaštitu svojih prava.

SzS u saopštenju navodi da je policija jutros, uz prisustvo rukovodstva Pošte Srbije, upala u Glavni poštanski centar u Zemunu kako bi omogućila rad radnicima iz drugih organizacionih jedinica koji ne žele da obustavljaju rad.

„I širom Srbije je potpuno vanredno stanje. Šefovi jedinica menjaju brave na ulaznim vratima, suspenduju se žene koje imaju decu, a u Kraljevu, u Pošti 6, poštar Marko Božić je jutros zbog pritiska upravnika pred kolegama isekao vene. Ovim se potvrđuje naša ranije izneta sumnja u postojanje krivičnih dela poslovodstva ovog državnog preduzeća koje nije na teretu budžeta, da kroz fiktivno zapošljavanje svojih stranačkih ljudi kupuju sigurne glasove na izborima za podršku režimu Aleksandra Vučića“, navodi SzS.

Taj savez je ocenio da su „vlasti u Srbiji u velikoj panici jer svest zaposlenih dostiže granicu strpljenja“.

Pošta: Dostava penzija po planu, nastojimo da neometano radimo
„Laž da smo u ‘zlatnim godinama’ izbija na površinu kao nezaustavljiva korozija, a vlast pokazuje da je u velikoj nervozi, kada represijom pokušava da zameni socijalni dijalog. Činjenica je da se ovom ‘sklepanom režimu’ sve manje veruje, budući da je u martu prekinut štrajk radnika nakon što im je potpredsednik Vlade Srbije i aktuelni ministar policije Nebojša Stefanović obećao da će ispuniti većinu njihovih zahteva, što se nije dogodilo“, navodi se u saopštenju.

Nova stranka ocenila je da obustava rada u Poštama Srbije pokazuje da aktuelna vlast zloupotrebljava javna preduzeća i da informacije iz raznih krajeva zemlje govore da je stanje „i više nego alarmantno“.

„Dok rukovodioci imaju basnoslovne plate, od kojih se ‘običnim ljudima’ vrti u glavi, radnici su očajni zbog nerazumevanja nadležnih za njihovu situaciju i dovedeni na rub egzistencije“, piše u saopštenju.

Nova stranka navodi da „ne samo što punih 17 godina rade bez povećanja plata, već su sada suočeni sa pritiscima policije da štrajk obustave i s pretnjama otkazom, što rezultira očajničkim potezima, poput pokušaja samoubistva radnika iz Kraljeva, koji je pred svim kolegama u pošti sebi isekao vene“.

Ta stranka je navela da su „pojedini radnici Pošte, konkretno u Novom Sadu, jutros naišli na zaključana vrata radnog mesta i da im nije dozvoljeno da uđu, odnosno da je njih dvadesetoro ostavljeno ispred da se smrzavaju“.

„Nova stranka stoga pruža punu podršku radnicima Pošte da ne podlegnu pritiscima i ne posustanu u svojim zahtevima, istovremeno apelujući na Vladu Srbije da prekine sa nehumanim odnosom prema štrajkačima, već smesta nađe sa njima zajednički jezik. To je korak neophodan ne samo za dobrobit zaposlenih u Poštama Srbije, već i za sve građane koji očekuju normalizaciju rada, kako bi mogli da svoje obaveze završavaju nesmetano“, dodaje se u saopštenju.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...