Šestoro dece iz Trstenika hospitalizovano, uzrok tegoba još uvek nepoznat

135

Dr Savko Marković, zamenik direktora bolnice u Kruševcu, potvrdio je za „Blic“ da se u ovoj ustanovi nalazi šestoro mališana iz Trstenika, a zdravstvene službe ispituju slučaj, tako da za sada nije poznato šta je uzrok razboljevanja preko tridesetoro dece i najmanje sedam odraslih iz ovog mesta.

„Juče popodne, od 18 sati do jutros, kod nas je na pregled upućeno ukupno 12 dece starosti između dve i po i šest godina iz Doma zdravlja Trstenik uz prethodnu najavu, jer je to veći priliv pacijenata nego inače. Deca su upućena zbog nespecifičnih stomačnih tegoba, kao što su muka, gađenje, povraćanje, bolovi u stomaku“,  rekao je  dr Marković.

Masovno trovanje dece u Trsteniku, sumnja se na salmonelu

 

On dalje dodaje da su sva deca pregledana i šestoro je poslato na kućno lečenje, jer se radilo o lakšoj kliničkoj slici, što znači da simptomi nisu bili izraženi u velikom obimu. Ostalih šestoro primljeno je na dečje odeljenje.

„Urađeni su neophodni dijagniostički procesi, započeta adekvatna terapija, sva deca su dobrog opšteg stanja. Dobro reaguju na primljenu terapiju, simptomi su u povlačenju i očekujemo povoljan tok lečenja“, kazao je dr Marković, dodavši da su deca i dalje na bolničkom lečenju.

Što se uzroka razboljevanja tiče, zamenik direktora kruševačke bolnice rekao nam je da je obavešten Zavod za javno zdravlje, koji to utvrđuje šta je posredi.

„Van opasnosti su, nema razloga za preteranu brigu“, zaključio je dr Savko Marković.

Oko 40 dece u pratnji roditelja i određeni broj osoblja vrtića “Biseri” u Trsteniku, javilo se tokom noći u lokalni Dom zdravlja sa simptomima visoke temperature.

U Predškolskoj ustanovi u Trsteniku obavljen je epidemiološki i sanitarni nadzor.

Rezultati se očekuju za dva dana, nakon čega će se znati i uzrok stomačnih tegoba kod dece.

 

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...