Antonijević: Predstavnici EP nisu zadovoljni pregovorima vlasti i opozicije

111

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je gostujući u Danu uživo da u predstojećim pregovorima vlasti i opozicije kod teme „mediji u Srbiji“, REM mora da ima ključnu ulogu, kao i da se nada da će to telo uskoro biti kompletirano novim članovima. On je napomenuo da predstavnici Evropskog parlamenta nisu zadovoljni dosadašnjim tokom pregovora.

Govoreći o suđenju koje se odvija pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu, a u kome je predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osumnjičen da je druge optužene u ovom slučaju podstrekivao da u znak opomene zapale imovinu Milana Jovanovića, novinara portala „Žig info“ 12. decembra 2018. godine, Antonijević je prokomentarisao da tužilac koji je pred današnje ročište dao izjavu medijima „uliva poverenje“.

„Uliva poverenje njegova izjava kao nekog ko vodi postupak i ko će na jasan način obrazlagati razloge za kaznu koja je zahtevana. To je jedan događaj koji je ostavio tamnu mrlju na bezbednost novinara i mora imati sudski epilog. Izjava optuženog da može da se desi i da „tužilac više ne bude tužilac“ govori o stepenu bahatosti i pretnjama koje se izriču, kao i o pritisku na tužioca“, rekao je on.

Govoreći o razgovorima vlasti i opozicije i o sastanku sa predstavnicima Evropskog parlamenta, on je rekao da iz izjava predstavnika EU može da se zaključi da ocena o pregovorima nije zadovoljavajuća, kao i da se očekuje mnogo više ozbiljnosti na predstojećim sastancima.

„Sigurno nisu zadovoljni dosadašnjim sastancima. Ovde se ne radi o tome da nije u potpunosti sprovedeno 60 odsto onoga što je obećano, već da – ili delimično ili potpuno nije sprovedeno. Da li će to biti tako, da li ćemo konačno imati kandidate za REM, videćemo. Mislim da bi bilo dobro da se na jedan otvoren način priča o samim kandidatima, jer će ono imati veoma veliki značaj u predizbornom periodu“, kaže on.

Govoreći o budućem radu RTS-a, on napominje da postoji pravilnik o radu nacionalnog servisa, ali i da on mora da se unapredi.

„Po nama je ključ REM. On je zaista zaključao medijsku scenu u prethodnim godinama, svojom neaktivnošću i svojim postupcima. Sada se predlaže jedan Pravilnik koji će urediti rad javnog servisa. On nije dovoljno precizan, niti može da dovede do suštinskih promena. Ono što je mnogo značajnije je odnos REM-a prema medijima u privatnom vlasništvu. Zbog čega se REM povlači i zaklanja da ne može da uređuje politiku privatnih medija? Jasno stoji u zakonu koja su prava i mogućnosti. Jasno je da može da reaguje, i nadamo se da će da bude pretočeno u neki Pravilnik. Pratićemo i videćemo da li postoji neka promena u našim medijima“, kaže Antonijević.

Govoreći o blokadi RTS-a, on ističe da su to političke aktivnosti i da to neće imati uticaj na pregovore koji će se održavati u Skupštini Srbije.

On je rekao da su prilikom razgovora sa programskim Savetom RTS-a upitali zbog čega se ne analizira prisustvo svih političkih stranaka na nacionalnom servisu, kao i da je vidljivo da je uređivačka politika pod određenim pritiskom. Što se tiče pritiska na uređivačku politiku RTS-a, on napominje da i nadležni iz ove kuće moraju da „daju odgovor“.

„Vi imate u ovom trenutku vladajuću stranku koja dominira javnim prostorom, a da li je taj pritisak direktan, ili je to zbog manjka hrabrosti pojedinih urednika, na njima je da daju odgovor. Ja samo ne bih ponižavao ljude koje rade na RTS-u, jer tamo ima velikih profesionalaca, i treba verovati da svako od pojedinaca koji uređuje i donosi neku odluku, odluče kako će da izgleda program i da stane iza svoje odluke“, ističe on.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...