Obradović: Evroparlamentarci biraju između Vučića i srpske demokratije

91

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je za N1 da je 13. decembar „Dan D“ i važan test odnosa EU prema Srbiji i srpskoj demokratiji.

Ako evroparlamentarci sutra kažu da nema uslova za slobodne izbore, Aleksandar Vučić će već prekosutra morati da sedne za pravi pregovarački sto, a ako kažu da ima uslova, znači da su između Vučića i demokratije izabrali Vučića, a žrtvovali srpsku demokratiju, poručio je on.

Obradović je u Danu uživo TV N1 podseto da Savez za Srbiju ne učestvuje u dijalogu o izbornim uslovima pod pokroviteljstvom EU, koji će sutra biti nastavljen u Skupštini Srbije, ali da će se večeras sastati sa Delegacijom Evropskog parlamenta.

Kazao je da lično želi da evroparlamentarce pita da li je pomeranje datuma održavanja izbora uopšte na stolu, jer ako nije, „onda gubimo vreme“.

SZS, istakao je Obradović, bojkotuje izbore koji bi se održali na proleće i spreman je da razgovara samo o nekom drugom terminu, uz uslov da se prethodno postigne sporazum vlasti i opozicije na bazi preporuka stručnog tima „1 od 5 miliona“, koji bi bio potvrđen kao leks specijalis u Narodnoj skupštini devet meseci pre održavanja izbora, i čije bi sprovođenje garantovala neka prelazna državna administracija.

„Ako evroparlamentarci sutra kažu da nema uslova za slobodne izbore, Aleksandar Vučić će već prekosutra morati da sedne za pravi pregovarački sto, a ako kažu da ima uslova, znači da su između Vučića i demokratije izabrali Vučića, a žrtvovali srpsku demokratiju“, poručio je Obradović.

Ukoliko se evroparlamentarci opredele za Vučića i daju signal da je ovo što se trenutno odvija u Srbiji normalno, ne vidim kako će više ikada odbraniti ideju evropske Srbije i ikoga ubediti da je Brisel dobronameran, dodao je gost TV N1.

Istakao je pritom da od EU ne traži da se opredeli između vlasti i opozicije, već oko toga da li u Srbiji postoje uslovi za slobodne izbore ili ne.

Upitan zašto bi vlast pristala na pomeranje termina održavanja izbora, Obradović je uzvratio kontrapitanjem – zašto im onda smeta neko ko bojkotuje izbore i ne učestvuje na njima?

„Bojkot je problem! Bojkot delegitimiše kriminalnu vlast“, kazao je lider Dveri uz ocenu da se aktuelna vlast u Srbiji više ne boji gubitka izbora, nego gubitka slobode.

„Aleksandar Vučić će sigurno pasti, i verujte mi – završiće u zatvoru. To je sigurno, samo je pitanje kada će se to dogoditi (…) Ali da bi Vučić pao, mi moramo da ustanemo. Kada bismo se svi poneli kao poštari… onda bi Vučić pao za nekoliko dana. Mi ćutimo, trpimo, mi se sklanjamo“, konstatovao je.

Govoreći o blokadi ulaza u zgradu RTS-a koju je za sutra najavio SZS, Obradović je rekao da je javni servis vlasništvo građana Srbije koje je „blokirano osam godina“ zbog čega će ga opozicija „simbolično blokirati osam sati“.

Time, kako je rekao, žele da pošalju poruku da RTS mora da otvori svoja vrata za novinara Milana Jovanovića kojem je spaljena kuća, za Mariju Lukić koja je žrtva seksualnog zlostavljana, za Aleksandra Obradovića koji je ukazao na zloupotrebe u „Krušiku“…

Kazao je i da ispred RTS-a nisu planirane nikakve nasilne akcije, i da je SZS spreman da garantuje zaposlenima na javnom servisu da neće imati nikakve probleme.

Na podsećanje da je na protestu prošle subote državnom zastavom udarao na vrata Skupštine Srbije, sa čim se nisu saglasile njegove kolege iz SZS, Obradović je rekao da se niko nije ogradio od njega, već da je Dragan Đilas rekao „pogrešili smo“, čime je pokazao da je opozicija drugačija od Vučića i priznaje svoje greške.

„Ja najviše grešim u opoziciji, ali ja se borim (…) Nije mi žao, važna je simbolička poruka upozorenja. Nije bio najidealniji način, ali je poruka prava“, rekao je Obradović.

Upitan o komentarima na društvenim mrežama u kojima se ocenjuje da svojim potezima zapravo pomaže Aleksandru Vučiću, Obradović je rekao da ga to vređa zato što je ozbiljan deo svog života izgubio boreći se protiv vlasti SNS-a.

„Meni je muka od onih koji samo na Tviteru ruše Vučića. Vučić će se srušiti na ulici ili na izborima“, uveren je lider Dveri.

Odbradović je odbacio navode Strukovnog udruženja policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ da mu je Mladen Novaković Tocilo, uhapšen zbog šverca droge, kum. Kazao je i da je zbog tih navoda danas podneo tužbu protiv pomenutog udruženja.

Tvrdi i da iza tih optužbi stoji državna sekretarka MUP-a Srbije Biljana Popović Ivković koja je, prema navodima Obradovića, pomogla karijeru Nenada Ljubišića, predsednika udruženja „Dr Rudolf Arčibald Rajs“, do kapetana policije i komandira stanice „uprkos sumnjivoj fakultetskoj diplomi“.

„Sve je ovde vladavina kupljenih diploma i lažnih doktorata“, kazao je Obradović.

Podsetio je da su u poslednjih nekoliko godina funkcioneri u sedam evropskih država podneli ostavke čim je utvrđeno da su plagirali svoje doktorske radove, a da to nije učinio samo ministar finansija Srbije Siniša Mali.

„U takvim uslovima nema slobodnih izbora“, konstatovao je gost Dana uživo.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...