Radeta: Ako vlast pristane da pomeri izbore, moraće i na vanredno stanje

108

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta negodovala je danas u Skupštini Srbije jer vlast pod uticajem Evropske unije menja zakone koji se tiču izbornih uslova i stvara „privid demokratije“, te da će, ako nastave da čine ustupke, morati na kraju da proglase i vanredno stanje u zemlji ne bi li predstojeći izbori bili pomereni.

Ona se osvrnula na navode evropskih parlamentaraca Tanje Fajon i Vladimira Bilčika koji predlažu da se „razmotri vremenski okvir za izbore uz puno poštovanje Ustava i zakona, koji omogućava ispunjenje svih obaveza pre kampanje i kako bi svi akteri imali poverenje u izborni okvir“.

„Dakle već vam prete da će ispuniti uslove ovih koji traže da pomerite izbore, a to znači da ako na to još pristanete da ćete morati pristati i na vanredno stanje u zemlji jer drugog načina za odlaganje izbora nema“, rekla je Radeta tokom rasprave o amandmanima na izmene i dopune Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Ona je kazala da vlast dobija naloge iz EU i ispunjava direktive i da ih baš briga za interese Srbije i srpskog naroda.

Poslanik SNS Aleksandar Marković odgovorio joj je da su prihvaćene određene preporuke za unapređenje izbornih uslova koje su posledica uočavanja određenih nedostataka u zakonima koje nije doneo SNS već su nasleđeni.

„Dakle uočili smo neke nedostatke, ispravljamo to i to je samo jedan deo ukupnih promena unapređenja izbornih uslova i stvaranje mogućnosti da niko nikada ni na jednom mestu ne može da da zamerku što se tiče transparentosti… imaćemo najbolje moguće standarde o izbornim uslovima“, rekao je Marković.

Govoreći o opoziciji i tome da li će ona to da prihvati i izađe na izbore ili ne, Marković je rekao da se ne opterećuje mnogo time šta ona zamera i šta najavljuje.

Radeta mu je rekla da ga je isto tako pre nekoliko meseci bilo briga što opozicija neće da učestvuje u radu parlamenta, pa da ih nije bilo briga šta traži opozicija, a da sada pod uticajem EU vode dijalog sa njima prvo na Fakultetu političkih nauka, pa u parlamentu i da sada i menjaju zakone.

„Dakle vi ne znate, to je vaš problem, vi kao poslanici ne znate ni šta će biti sledeći potez vaše vlasti i ni šta će biti na sledećoj sednici, ni šta vi treba da branite, a šta da napadate“, rekla je Radeta.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...