Komisija ruši odluke Lutovca: Da li će nadležno telo poništiti nedavne odluke vrha stranke?

148

Omladina, Beogradski odbor i još desetak lokalnih „filijala“ Demokratske stranke ni posle skoro dve nedelje otkad ih je raspustio partijski izvršni organ nisu napismeno dobili odluku i obrazloženje zašto je to učinjeno.

Kako „Novosti“ saznaju, glavni razlog odugovlačenja isporuke zvaničnog papira „neposlušnima“ jeste odnos snaga u Statutarnoj komisiji, koji ne ide naruku lideru Zoranu Lutovcu i rukovodstvu stranke.

Po uručenju zvanične odluke, raspušteni odbori imaju pravo da se žale ovom stranačkom organu, a naši izvori tvrde da su velike šanse da Statutarna komisija prihvati te pritužbe i poništi odluke stranačkog vrha.

To bi bio značajan adut za struju koja već dugo otvoreno kritikuje politiku stranke, utapanje u Savez za Srbiju i bojkot izbora na proleće, da pokuša da ospori legitimitet Lutovca i zahteva smene na čelu stranke.

Zbog toga suprotstavljene strane u DS trenutno „taktiziraju“: nezadovoljni čekaju sledeći potez Lutovca, kako bi ga obarali, dok šef DS očigledno čeka da se reflektori javnosti sklone sa dešavanja u DS.

Do podizanja tenzija u taboru demokrata, koje već dugo tinjaju, došlo je na sednici Glavnog odbora stranke 30. novembra. Tada je deo članova GO, među kojima su bili i neki poslanici ove stranke u Skupštini Srbije, napustio sednicu u znak protesta što je Lutovac odbio da se raspravlja o trošenju stranačkog novca i nije hteo da zakaže skupštinu Ujedinjene DS.

Ubrzo je usledio „kontraudar“, odnosno odluka da se raspuste Beogradski odbor, Omladina i niz opštinskih odbora.

Dešavanja na poslednjem Glavnom odboru zaustavila su i proces ujedinjavanja lokalnih odbora DS i Socijaldemokratske stranke.

Naime, Izvršni odbor DS raspustio je sve opštinske odbore koji su doneli odluku da se spoje sa SDS. Tako su, između ostalih, sankcionisani odbori na Paliluli, Starom gradu, Savskom vencu, Novom Beogradu…

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...