Završen protest „1 od 5 miliona“: Minut ćutanja za pravdu (VIDEO)

103

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ večeras su „pokucali“ na vrata zgrade u kojoj se nalazi sedište najviših pravosudnih organa Srbije u Beogradu kako bi „probudili tužilaštvo“ da radi svoj posao.

Ispred zgrade gde su sedišta Kasacionog, Apelacionog i drugih sudova organizovano je i prikupljanje potpisa za oslobađanje uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, koji će biti predati u ponedeljak republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac.

Neposredno pre kucanja na vrata ispred zgrade je predstavljen, kako su rekli, specijalni gost koji je zamoljen da se obrati – ali je nakon najave usledila tišina, a gosta nije bilo.

Republičko tužilaštvo je, inače, na adresi Nemanjina 22-26, a posle nepun minut tišine, predstavnik „1 od 5 miliona“ Miodrag Simović rekao je da je to što se čulo sve što je Dolovac postigla za sedam godina na funkciji.

On je nabrojao da je Dolovac ćutala kad je rušena Savamala, povodom ubistva Olivera Ivanovića, paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, prebijanja ljudi, a ćuti i sada povodom afera „Jovanjica“ i „Krušik“.

Kraj protesta.Kucamo na vrata Tužilaštva.#1od5miliona

Gepostet von 1od5miliona – oficijelna stranica am Samstag, 14. Dezember 2019

„I dalje ćuti povodom svega drugog što se događa u ovoj zemlji, svega što će se događati i što se dešava“, naveo je Simović.

Na kraju protesta održan je „minut ćutanja za pravdu u Srbiji“, a učesnici su kucanjem na zatvorena vrata sudske zgrade, kako je objašnjeno, pokušali da probude tužilaštvo da počne da radi svoj posao.

Ni ovaj skup kao ni prethodni nije bio prijavljen i policija ga nije obezbeđivala.

„Sloboda Obradovića zavisi od svakog od nas“, poručio je Savo Manojlović iz udruženja Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti koje je organizovalo prikupljanje peticije za slobodu za uzbunjivača iz namenske industrije „Krušik“.

On je rekao da jedan čovek ustao i pobunio se u vremenu „kada su horde zla špartale džipovima bez tablica i zatamnjenih stakala uterujući strah, i u vreme kada su političkim protivnicima razbijane glave“.

Prema njegovim rečima, iduće nedelje će nastojati da oslobode Obradovića, a zatim i instituciju po instituciju. On je rekao je da će tražiti ostavku svih članova REM-a.

Kako je istakao, boriće se za svako slovo Ustava i zakona i za svakog čoveka.

„Istinu ništa neće zaustaviti. Kada se istina čuva pod zemljom, ona dostiže snagu, a onda kada ispliva odnese sve pred sobom“,  zaključio je govor Manojlović, pozdravljajući okupljene sa: „Do pobede, Beograde“.

Posle govora okupljeni su krenuli u protestnu šetnju.

Na čelu kolone je plakat „bojkot“.

Nakon Manojlovićevog obraćanja, krenula je šetnja preko Trga republike i Terazija, a potom Ulicom kralja Milana, pored Predsedništva Srbije i ulicom Kneza Miloša do Nemanjine.

Kako su javili reporteri „Blica“, pred početak skupa kod Filozofskog fakulteta bili su primećeni policija i saobraćajna policija, međutim, tokom šetnje učesnici protesta, kao i prošle nedelje, ponovo su sami regulisali saobraćaj.

Okupljeni su još jednom pozvani da se u ponedeljak u „pet do 12“ priključe predavanju peticije za puštanje Aleksandra Obradovića iz kućnog pritvora, a potom i na protest sledeće subote od 18 sati na platou kod Filozofskog fakulteta.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...