Zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije u Novom Sadu

101

U Novom Sadu održana je peta zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije, prva otkako slovenačku vladu predvodi Marijan Šarec.

Ispred sedišta Pokrajinske vlade u Novom Sadu jutros ga je dočekala premijerka Ana Brnabić, a ministri su održali više bilateralnih sastanaka.

Slovenački premijer Marijan Šarec izjavio je u Novom Sadu da je zastoj u politici proširenja EU neproduktivan i ne doprinosi stabilnosti u regonu i dodao da se Slovenija zalaže za nastavak proširenja uz poštovanje vladavine prava.

„Mora postojati proaktivan pristup od strane EU. Mi smo ubeđeni da je mesto ovog celog regiona u EU i ne postoje druge alternative. Želimo proširenje uz poštovanje vladavine prava, i podsećamo da je “ to i ekonomski i socijalno važan proces, zato ćemo da nastavimo da nudimo podršku Srbiji“, kazao je Šarec posle zajedničke sednice srpske i slovenačke vlade.

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da Slovenija spada među najveće investitore u Srbiji, a slovenački kapital prvazilazi milijardu i sto miliona evra.

Nakon zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije, ona je rekla da u Srbiji posluje 1.500 kompanija sa slovenačkim kapitalom, koje zapošljavaju oko 25.000 ljudi, te da je trgovina u stalnom usponu, a spoljno trgovinska razmena tokom 2018. bila je 1,6 milijardi evra.

Predsednica Vlade Srbije je rekla da je već u prvih šest meseci 2019. godine ta razmena za tri odsto veća nego u istom periodu prošle godine.

„Postoji kontinuiran rast investicija iz Srbije u Sloveniji takođe, a dogovaramo akcioni plan za zajednički nastup na trećim tržištima. Naša i politička i ekonomska saradnja u ovom momentu su na najvišem mogućem nivou, bez otvorenih pitanja“, kazala je Brnabić nakon sednice.

Ona je zahvalila slovenačkoj strani na četiri stvari, a prva je podrška EU integracijama Srbije, pomenuvši da iz Slovenije dolazi najveći broj eksperata koji pomažu srpskim zvaničnicima u usaglašavanju pravnih tekovina sa Evropom.

„Druga zahvalnost je na pokrenutoj mini Šengen inicijativi, koji bi trebalo da obezbedi ekonomski i svaki drugi napredak, treća za posetu Visokim Dečanima na Kosovu, a četvrta na pokrenutim razgovorima o učenju srpskog jezika u osnovnim školama u Sloveniji, što bi moglo da počne od sledećeg septembra“, rekla je Brnabić.

Premijer Slovenije Marjan Šarec rekao je da je ovo šesta sednica dve vlade i da je to postalo „tradicionalni susret, koji jača saradnju u svim oblastima i na zajedničkim projektima“.

On je kazao da je potpisan protokol o saradnji policije iz obe zemlje u oblasti upravljanja migracijama, te da će Slovenija nastaviti da šalje policiju u Srbiju.

Kako je objasnio, poljoprivreda i ruralni razvoj bile su druga najvažnija tema sastanka, a Slovenija želi da nastavi podršku u prenošenju znanja i iskustava.

„Želimo da budemo aktivan partner na EU putu Srbije primerima dobre prakse o uvođenju IT tehnologija u poljoprivredu, kako bi pomogli oko izazova, i implementirali u Srbiji evropsku poljoprivrednu politiku“, rekao je Šarec.

Jedna od tema sednice bila je i sukcesija, a Šarec je rekao da je ukupna implementacija sporazuma o sukcesiji važna za Sloveniju, te da je najvažnije da u tom procesu budu „zaštićena prava u vlasništvu pravnih lica“.

Jedan od tema bili su i migranti, a Šarec je naveo da su se Srbija i Severna Makedonija u najvećem talasu migrantske krize pokazale kao jaki partneri i uradile su veliki posao u zaustavljanju ilegalne migracije.

„Naše policijske jedinice su na granici Grčke i Severne Makedonije i znamo da migranti dolaze iz EU u države koje nisu članice. U Severnoj Makedoniji ako ne bude ništa od datuma za pregovore ovog proleća, možemo očekivati da će pasti volja te zemlje da štiti granice EU, jer su oni preduzeli velike napore kada je talas bio najveći, kao i Srbija“, upozorio je Šarec.

„Ako zajedno ne učinimo velike napore bićemo svi zajedno u problemu. Svi zajedno moramo da uradimo taj veliki domaći zadatak. Kada bi intergrisali celokupno ovo podrčje u EU, problema bi bilo mnogo manje“, dodao je Šarec.

Brnabić je potvrdila da su u Srbiju dolazili migranti iz EU, „kako bi pokušali da idu dalje u zemlje članice EU“.

Podsetila je da je Srbija postupala na human način sa migrantima, da je delila relevantne informacije dalje sa EU i Evropskom komisijom, da je obezbedila svoja i međunarodna sredstva za smeštaj migranata, kao i škole.

Prema procenama, u Srbiji trenutno ima oko 3.500 – 4.000 migranata u prihvatnim centrima, dodala je ona.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...