Građani Hrvatske biraju predsednika

94

U Hrvatskoj se održavaju predsednički izbori na kojima oko 3,9 miliona građana bira između jedanaest kandidata.

Izbori za predsednika Republike Hrvatske sedmi su po redu od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine.

Čak osam kandidata je kandidature predala tek početkom decembra, pa je kampanja zvanično trajala samo 16 dana.

Prema predizbornim anketama, novi predsednik neće biti izabran u prvom krugu, jer nijedan od kandidata ne može da osvoji 50 odsto plus jedan glas izašlih na birališta.

Poslednje ankete govore da će se tesna borba za ulazak u drugi krug, 5. januara, voditi između aktuene predsednice i kandidatkinje vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinde Grabar-Kitarović i kandidata Socijaldemokratske partije (SDP) i bivšeg premijera vlade levog centra Zorana Milanovića.

Na trećem mestu je kandidat desnice, popularni pevač Miroslav Škoro, kojem ankete takođe daju mogućnost ulaska u drugi krug.

Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od polovine glasova izašlih birača, dva prvoplasirana nadmetaće se u drugom izbornom krugu 5. januara.

Mandat predsednika Hrvatske traje pet godina.

Birališta u Hrvatskoj i inostranstvu otvorena su od 7 do 19 časova. Po zatvaranju birališta očekuju se prve izlazne ankete, a Državna izborna komisija će već od 20 časova početi da objavljuje nepotpune privremene rezultate izbora i oni će biti ažurirani svakih deset minuta.

Hrvatskoj zajednici u Srbiji, kao i ostaloj dijaspori, zakonom je omogućeno da se izjasni o predloženim kandidatima.

Dva biračka mesta u Srbiji otvorena su u sedam časova.

Izvor RTS, Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...