Milanović i Grabar Kitarovićeva u drugom krugu za izbor predsednika Hrvatske

86

Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i bivši premijer vlade levog centra Zoran Milanović i aktuelna predsednica, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar-Kitarović ulaze u drugi krug predsedničkih izbora.

Prema rezultatima prvog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj sa 6.488 od ukupko 6.553 biračka mesta najviše glasova dobio je kandidat SDP-a Zoran Milanović – 29,53 odsto. Na drugom mestu je aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović sa 26,69 odsto glasova.

Miroslav Škoro je osvojio 24,44 odsto a Mislav Kolakušić 5,87 odsto. Slede Dario Juričan, Dalija Orešković, Ivan Pernar, Katarina Peović, Dejan Kovač, Neđeljko Babić, Anto Đapić…

Portal Jutarnjeg lista prenosi da je Milanović najviše glasova osvojio u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu i Varaždinu.

Gabar Kitarovićeva je pobedila u Dubrovniku, Šibeniku i Karlovcu.

Škori su pripali Osijek, Slavonski Brod i Vukovar.

U prvom obraćanju javnosti nakon objavljivanja rezultata, pobednik prvog kruga Zoran Milanović se zahvalio i onima koji su glasali za njega i onima koji nisu.

„Idemo u drugi krug. Ali ne idemo u rat, ratovi su gotovi. To govorim od početka. Idemo u civilizovanu građansku utakmicu. Neka pobedi bolji. Verujem da sam to ja. Za dve nedelje biće ono što će biti. Nikakve gorčine ni straha nema u meni“, poručio je Milanović.

Dodao je da će se boriti za glasove svih onih kojima je interes Hrvatske u prvom planu.

Nešto kasnije, pristalicama se obratila i Kolinda Grabar Kitarović. Ona je u izborni štab stigla nešto posle predsednika HDZ-a i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Ona se zahvalila svim, kako ih je nazvala „sukandidatima a ne protivkandidatima“, kao i biračima koji su joj omogućili put u drugi krug.

Očekvano, poslala je poruku i onima koji su glasali za Miroslava Škoru.

„Znam da ste hteli izraziti nezadovoljstvo i čula sam vašu poruku. Ali sada nije vreme da se delimo. Punih 15 godina trebalo je da u Hrvatsku vratimo zajedništvo. Ne smemo dopustiti da se to razara“, rekla je Grabar Kitarovićeva.

Na predsedničkim izborima u Hrvatskoj pravo glasa imao je ukupno 3.854.761 birač.

Prema podacima sa sajta Državne izborne komisije, islaznost na izborima je bila nešto veća od 51 odsto.

Pravo glasa imalo je i oko 30.000 hrvatskih državljana u Srbiji. Dopisnik RTS-a iz Subotice javlja da je u tom gradu glasalo 529 birača. Osim u Subotici, glasačko mesto bilo je otvoreno i u Beogradu.

Drugi krug predsedničkih izbora održaće se za dve nedelje, 5. januara.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...