Kod Valjeva prvi automatizovani radarski centar u Južnoj Evropi

87

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišli su prvi automatski sistem protivgradne zaštite u radarskom centru Republičkog hidrometeorološkog zavoda kod Valjeva u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 308 miliona dinara.

Premijerka Brnabić istakla je prilikom posete da je automatski sistem protivgradne zaštite važna stvar kao jedno od sistemskih strateških ulaganja kako bi poljoprivredna proizvodnja bila efikasnija, a prinosi veći.

„Ovo je prvi automatizovani radarski centar u Južnoj Evropi“, istakla je Brnabić.

Ministar Nedimović objasnio je da je radarski centar kod Valjeva sada digitalizovan, pa je brzina reakcije do ispaljivanja 20 sekundi kada se protivgradnim raketama može gađati 16 ciljeva.

Gradonosni oblaci Srbiji najčešće dolaze sa zapada pa je, kako je naveo Nedimović, važno ulaganje iz Srbije u 25 stanica od Vlasenice do Ruda u Republici Srpskoj kako bi se blagovremeno dejstvovalo i izbegao grad i štete u značajnom voćarskom kraju u Srbiji uz Drinu.

Kako se navodi u saopštenju, Centar automatski u skraćenom vremenu dejstva upravlja protivgradnim raketama sa 99 lansirnih pozicija i štiti područje 13 opština, odnosno više od 560.000 hektara površine sa uspešnošću od 70 procenata zaštite od grada, istaknuto je prilikom obilaska tog centra.

U budžetu za sledeću godinu izdvojeno je 600 miliona dinara, pa će automatizacija protivgradne zaštite biti nastavljena na Fruškoj gori, Užicu i Bukulji.

Izvor N1 Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...