U Domu zdravlja Savski venac otvoreno prvo savetovalište za vantalesnu oplodnju

144

U Domu zdravlja Savski venac otvoreno je prvo savetovalište za vantalesnu oplodnju. Savetovalište će raditi svakog dana od 12.00 do 14.00 časova i svake druge subote od 12.00 do 16.00 sati.

Sandra Jovanović iz Udruženja „Šansa za roditeljstvo“ navodi za RTS da je otvaranjem savetovalištva napravljen veliki korak – da će parovi imati mogućnost da se informišu o svemu što ih zanima i da će oni samim tim brže ulaziti u sam proces vantelesne oplodnje.

„Mislim da je Centar za vantelesnu oplodnju koji se nalazi na 12 spratu Beograđanke mesto gde će svi parovi naći odgovore na pitanja“, navodi Jovanovićeva.

Dodaje da je od trenutka kada je počeo da radi info broj 0800 333 030 bilo više od 400 poziva.

„Parovi najčešće zovu da bi dobili informacije – šta sve treba da pripreme od analiza za komisije, kako da počnu proceduru, da li su do sada sve te analize koje su uradili pokazatelj toga da je njima potrebna vantelesna oplodnja. Takođe, veliki broj poziva koji dobijamo odnosi se na procedure donacije – kada će početi jer veliki broj parova očekuje da će se to uskoro i desiti“, navodi Jovanovićeva.

Smatra da je bitno da  donorke i donori dobijaju određenu nadoknadu za trud i uloženo vreme.

Poziva sve parove koji razmišljaju o tome da li možda imaju probleme sa začećem ili žele da uđu u proceduru da se informišu na vreme, jer je ono – kako kaže, od ključnog značaja.

U Srbiji svaki šesti par ima problem sa sterilitetom. Zato je Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Udruženjem „Šansa za roditeljstvo“ i kompanijom „Nektar“ osnovalo Fondaciju „Nije svejedno“.

Podsetimo, nedavno je otvoren broj telefona 0800 333 030 na koji svi besplatno od 9 do 20 časova radnim danima mogu da dobiju neophodne informacije o procesu vantelesne oplodnje, procedurama lečenja, neophodnim dokumentima.

 

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...