Kurti odbio i drugi poziv Tačija na konsultacije, evo šta mu je poručio

70

Lider Pokreta Samoopredjeljenje i kandidat za kosovskog premijera, Aljbin Kurti odbio je drugi put danas poziv predsednika Kosova Hašima Tačija da dođe na konsultativni sastanak.

„Hvala vam na današnja dva poziva za sastanak, poziva, koji su prvo objavljeni na portalima, a zatim stigli u našu kancelariju. Danas sam bio u inostranstvu. Ne mogu da dođem ni večeras. Da bismo se konsultovali o imenovanju mandatara vlade, sastaćemo se narednih dana. U međuvremenu, dozvolite mi da razmotrim sadržaj koji ste spomenuli u svoja dva pisma“, poručio je Kurti Tačiju.

Danas, u 13.30 časova,  predsednik Kosova je shodno ustavnim ovlašćenjima pozvao na konsultacije lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, međutim sastanak nije održan jer je Kurti danas, kako je saopšteno iz Samoopredeljenja, bio van Kosova.

Tači je za večeras u 20 sati zakazao novi sastanak sa Kurtijem, na kojem se lider Samoopredeljenja takođe neće pojaviti.

Prema Ustavu Kosova i odluci Ustavnog suda iz 2014. godine pravo da dobije mandatara ima ekskluzivno samo stranka ili predizborna koalicija koja je osvojila najviše glasova na izborima.

Na osnovu rezultata izbora od 6. oktobra to pravo pripada Samoopredeljenje i očekuje se da će Tači za mandatara odrediti Kurtija.

Mandatar za premijera ima 15 dana od imenovanja da predstavi sastav svog kabineta Skupštini Kosova, koja bira vladu. Ukoliko vlada ne dobije podršku od 61 glasa, predsednik Kosova u roku od 10 dana na osnovu iste procedure imenuje drugog kandidata.

Ako se ni u drugom pokušaju ne izabere kosovska vlada raspisuju se novi izbori.

Izvor Kosovo online
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...