Deficitarna zanimanja u Austriji – lakša procedura i za radnike iz Srbije

125

Zanimanje negovatelj dospeva na austrijsku listu deficitarnih zanimanja počev od 2020. godine, piše Blic.

Do 2030. godine Beču će biti potrebno više od devet hiljada negovatelja.

Kako je saopšteno iz predstavništva Grada Beča u Beogradu, do ovog podatka došlo se zbirom budućih zamena za one zaposlene koji će se penzionisati, kao i stanovništva grada Beča koje će se povećati.

Prema prognozama, dolazak apsolvenata već od 2021. godine više neće biti dovoljan da nadomesti potrebe grada za negom pacijenata, naveo je član gradskog veća za zdravstvo Peter Haker.

Haker je od austrijske ministarke za rad i socijalna pitanja Brigite Carfl sredinom decembra zatražio da se negovatelji nađu na listi deficitarnih zanimanja, na šta je ministarka i pristala.

Na navedenoj listi koju austrijska vlada svake godine ažurira nalazi se 45 zanimanja.

Čim negovatelji i negovateljke u Austriji budu uvršteni u listu deficitarnih zanimanja, građani zemalja koje nisu članice Evropske unije dobiće mogućnost da se dosele u Austriju uz pojednostavljenu proceduru i dobijanje dozvole boravka.

Mnogo ljudi iz Srbije odlazi na rad u Nemačku, upravo za poslove u oblasti medicine i negovateljstva, a za platu od oko 2.000 evra.

U Austriji i ove godine postoji manjak kvalifikovanih radnika, i to za čak 54 zanimanja.

Ministarstvo rada je sastavilo i listu za zapošljavanje stranih kvalifikovanih radnika, tj. nacrt Uredbe o traženim profesijama za 2020. godinu (Fachkräfteverordnung 2020) kojom se definiše potražnja za radnike u pojedinim zanimanjima i mogućnost zapošljavanja stranih kvalifikovanih radnika.

Lista stupa na snagu od 1. januara 2020 godine.

Prema objavljenoj listi, u Austriji je velika potražnja u čak 54 profesija, a neka od zanimanja su diplomirana medicinska sestra, kuvar, vozač lokomotive, računovođa, zidar, stolar, keramičar, parketar i mnoga druga.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...