Kovačević: Za dvostruko veće plate i penzije potreban rast BDP-a od 4,5 odsto

135

Ekonomista i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je danas da rast bruto domaćeg proizvoda treba da bude veći od četiri odsto da bi se ostvarili ciljevi koje su predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić predstavili u strategiji „Srbija 2025“.

Prema njegovim rečima, da bi plate i penzije bile dvostruko veće, potreban je rast BDP-a preko četiri, odnosno 4,5 odsto, a sedam odsto je „optimistička opcija“ koja podrazumeva još bržu i snažniju transformaciju.

Preduslovi predviđenog rasta i investicionog plana su da se nastave investicione reforme, da se ojača regionalna saradnja, da se nastavi reforma školstva i produbljivanje finansijskog tržišta, rekao je Kovačević za RTS.

„Ako se na svim ovim frontovima blagovremeno urade odgovarajući potezi, onda će to garantovati rast i dinamiku privredne aktivnosti“, ocenio je on.

Kovačević je dodao i da više od 500 javnih preduzeća treba podići na viši nivo produktivnosti i rentabilnosti.

I na tržištu rada potrebno je jačanje, pre svega Nacionalne agencije za zapošljavanje, u cilju sprečavanja odliva radne snage.

Predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić predstavili su juče program „Srbija 2025“, koji sadrži plan investicionih projekata za razvoj zemlje u narednih pet godina, a u njih će biti uloženo oko 14 milijardi evra, iz budžeta i kredita međunarodnih finansijskih institucija.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...