Tokom 2019. lečenje u inostranstvu obezbeđeno za 46 dece, za još desetine njih poslate analize

60

Lečenje u inostranstvu obezbeđeno je za 46 dece tokom 2019. godine preko Budžetskog fonda.

Za još desetine njih u inostranstvo su poslate analize krvi ili tkiva kako bi se utvrdilo od čega boluju. Sve veća ulaganja u Fond pružaju nadu teško obolelim mališanima i njihovim roditeljima da je konačno izlečenje blizu.

Fond je osnovan 2014. godine i od tada je 183 dece upućeno na lečenje u inostranstvo.

Najčešće su to deca sa hematoonkološkim oboljenjima, cerebralnom paralizom, teškim poremećajima krvnih sudova u mozgu, kao i prevremeno rođena deca sa oboljenjima očiju, istakao je profesor Vladislav Vukomanović, član Komisije za lečenje dece u inostranstvu.

Grad Novi Sad je prošle sedmice uplatio 10 miliona dinara na račun Fonda, a za narednu godinu planirano je još 350 miliona.

Kako bi dete otišlo na inostranstvo u lečenje, neophodno je da lekarskoj komisiji Budžetskog fonda stigne konzilijarno mišljenje iz referentne zdravstvene ustanove, koja predlaže gde pacijent treba da se uputi, kao i molba pacijenta.

Vukomanović je istakao da će medicinska oprema u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta biti potpuno renovirana i da će se za to biti izdvojeno oko 12 miliona evra.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...