DRI: Nepravilnosti kod trošenja novca u Ministarstvu sporta

175

Ministarstvo omladine i sporta dodelilo je sredstva za 86 sportskih saveza u iznosu od 2.198.193.000 dinara bez procene kvaliteta godišnjih programa, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) za 2018. godinu koji je objavljen i na portalu ove institucije, prenosi 021.rs.

Naime, Ministarstvo je ova sredstva opredelilo ignorišući sopstveni Pravilnik o odobravanju i finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta prema kome je neophodno primeniti kriterijume za vrednovanje kvaliteta, prenosi portal Pištaljka.

U svom izveštaju DRI se posebno osvrnula na tri sportska saveza koja su dobila sredstva – Savez za školski sport, Rvački savez i Sportski savez Srbije, ukazavši da su potrošili najmanje 26 miliona dinara na aktivnosti koje se, prema dostavljenoj dokumentaciji, ne mogu direktno povezati sa programima koji su im odobreni.

Ministarstvo je, tek nakon reakcije revizora, dostavilo dodatnu dokumentaciju na osnovu koje su troškovi u ukupnom iznosu od 8.886.000 naknadno opravdani.

A da se u Ministarstvu sporta i omladine baš i ne kontroliše način na koji se novac troši govori i nalaz državnog revizora da je preduzeću „Evropske univerzitetske igre 2020“ odobrilo 50 miliona dinara, a da „nije izvršilo nadzor nad realizacijom programa, odnosno kontrolu namenskog korišćenja odobrenih sredstava iz prethodne godine u iznosu od 143 miliona dinara“.

Na mnoge od nepravilnosti koje je u radu ministarstva pronašla DRI već nekoliko godina ukazuje i uzbunjivač Duško Petrović, koji je radio kao savetnik za školski, univerzitetski i rekreativni sport u ovom ministarstvu.

Nakon što je na to ukazao, protiv njega je pokrenut disciplinski postupak i uručen mu je otkaz.

Izveštaj DRI koji je potpisao generalni državni revizor Duško Pejović ukazuje i na neke druge propuste „visokog prioriteta“ koje je tokom 2018. godine počinilo Ministarstvo omladine i sporta. Tu spadaju: prekoračenje troškova korišćenja mobilnih telefona u iznosu od najmanje 254.000 dinara i otvaranje Visa Business platnih kartica kod Komercijalne banke bez odobrenja ministra finansija.

Takođe je ukazano je na problematično preuzimanje troškova izvođenja nepredviđenih radova i viškova radova na izgradnji sportskih terena u Arilju u iznosu od nešto manje od tri miliona dinara, „iako su izvođeni bez prethodno pribavljene pisane saglasnosti Ministarstva i bez sprovedenog odgovarajućeg postupka javne nabavke“, kao i na niz grešaka prilikom nabavke radova za izgradnju i rekonstrukciju više sportskih objekata ukupne vrednosti oko 300 miliona dinara.

Ministarstvo omladine i sporta dužno je da u roku od 90 dana od prijema izveštaja podnese Državnoj revizorskoj instituciji tzv. odazivni izveštaj o otklanjanju otkrivenih nepravilnosti.

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...