Najpoznatiji koncert na svetu, do karata putem lutrije

140

Svake godine u „Zlatnoj dvorani“ bečkog Muzikferajna Bečka filharmonija priređuje čuveni Novogodišnji koncert, piše Danas.

Najpoznatiji koncert na svetu prenosiće se putem malih ekrana u više od 90 zemalja sveta, saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

Da bi se uživo prisustvovalo koncertu potrebno je i malo sreće, jer se karte zbog velikog interesovanja izvlače putem lutrije.

Na programu Novogodišnjeg koncerta su kompozicije dinastije Štraus i njihovih savremenika, vrhunske interpretacije valcera, polki i marševa.

Svake godine Bečkim filharmoničarima diriguje drugi šef orkestra. Neki od njih su: Maris Jansons (2016), Gustavo Dudamel (2017), Rikardo Muti (2018), Kristijan Tilman (2019), Andris Nelsons (2020).

Novogodišnji koncert se održava u udruženju Muzikferajn, u centru klasične muzike u Beču.

Čuvena dvorana tzv. „Zlatna dvorana“ nije samo jedna od najlepših već je i akustički jedna od najboljih dvorana na svetu.

Izgrađena po uzoru na antičke dvorane, svečana sala se za Novogodišnji koncert ukrašava raznobojnim cvetnim aranžmanima. Stubovi, karijatide i timpanon asociraju kao da je ovde sagrađen pravi muzički hram.

Pored mogućnosti da se učestvuje u lutrijskom izvlačenju karata, svi zainteresovani mogu pratiti Novogodišnji koncert uživo i besplatno u Beču i to na otvorenom, na trgu ispred gradske većnice i ispred zgrade Državne opere.

Početak koncerta je svake godine 1. januara u 11.15 časova.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...