Tabloidi krše kodeks tokom izveštavanja o otetoj devojčici, reagovao i Savet za štampu

153

U slučaju objavljivanja fotografija otete devojčice, iz sanitetskog vozila i bolnice, nema osnova za pokretanje nadzora, rekli su za N1 iz kancelarije Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.

Fotografiju je objavilo nekoliko medija, zbog čega je reagovao Savet za štampu.

Novinarska udruženja osudila su pisanja pojedinih medija o tom slučaju, dok je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izveštavanje medija ocenila kao nedopustivo.

Dok su „iz minuta u minut“ svojim tekstovima danima tragali za devojčicom Monikom Karimanović, pojedini mediji su, izgleda, izgubili etički kompas. Zbog toga je reagovao i Savet za štampu. Neetično ponašanje je, kažu, kulminiralo objavljivanjem slika devojčice u sanitetskom vozilu i detalja o njenom stanju.

„Novinar mora da bude svestan moći medija i težine mogućih posledica na žrtvu, ali i počinioca, te ne bi smeo da prenese podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve – čak i ukoliko ih dobije od nadležnih državnih organa, u ovom slučaju od lekara i policije“, navodi Savet za štampu.

Osudi pisanja medija o ovom slučaju pridružuju se i novinarske organizacije. Nezavisno udruženje novinara Srbije naročito spornim vidi pisanje Kurira, dok je Udruženje novinara Srbije reagovalo na naslovnicu Srpskog telegrafa jer drastično krši Kodeks novinara.

U red onih koji su objavljivali vrlo lične detalje i prvu sliku deteta, “gurao” se da stane i portal Telegraf.

Slučaj Monike Karimanović pokazao je da mediji ni ovog puta nisu na visini na kojoj bi trebalo da budu, mišljenje je novinara lista Danas Aleksandra Miloševića.

„Kada pogledate da su posle jedan, dva dana već nadenuli nadimak tom čoveku ‘Malčanski berberin’ pokušavajući da time teatralizuju celu stvar, da dodaju dramu, da od njega gotovo pa naprave nekog serijskog ubicu ili serijskog silovatelja“, kaže Milošević.

Mediji su pokazali i da uopšte ne brinu za javni interes, dodaje Milošević. „Brinu samo za to koliko će prodati novina i koliko će imati klikova. Tako da, kakva je to etika čitavog našeg novinarstva kada ste vi spremni da jednu ovakvu tragediju svedete na to da od nečega pravite jedan običan triler i zabavu za narod“.

Više klikova verovatno je bio motiv i Politike koja je, sudeći prema slici koja kruži internetom, objavila lažnu vest da je otmičar i uhapšen. Na sajtu najstarijeg dnevnog lista je, međutim, osvanuo drugačiji naslov. Sumnja da su napravili grešku ostaje zbog toga što je ta informacija ostala i u linku, a objašnjenja ni izvinjenja čitaocima za sada nema.

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama pridružila se apelu Saveta za štampu povodom izveštavanja o otmici Monike Karimanović i zatražila od novinara domaćih medija da ne pokušavaju da uzmu izjave od devojčice i njene porodice, da ne fotografišu kuću i ne razgovaraju sa komšijama, poznanicima i meštanima Suvog Dola.

„Nakon pretrpljene traume, Monika Karimanović zaslužuje da se od nje oporavi i vrati svoj život u normalu, koliko je to moguće. Medijska pažnja joj u tome može samo odmoći. Zato, molimo kolege i koleginice da se suzdrže od senzacionalizma i jurnjave za profitom i da pokažu ljudskost i empatiju prema žrtvi“, navedeno je u apelu grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama.

Grupu čini 30 novinarki iz nacionalnih i lokalnih medija u Srbiji koje se organizovano, javno i glasno bore protiv nasilja prema ženama.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...