Gojković: Dala sam sve od sebe da budem dobar predsednik Skupštine

221

Pred građanima Srbije je izborna godina. Posle četiri godine, biraće se novi saziv Skupštine Srbije. Parlamentarci su u prošloj godini usvojili 180 zakona, otvorili međustranački dijalog vlasti i opozicije, izabrali članove Saveta REM-a. U skupštinske klupe vraćaju se već posle praznika.

Predsednica Skupštine Maja Gojković je, sumirajući prethodnu godinu, rekla da je najvažnija stvar to što je blagovremeno usvojen budžet za 2020. godinu.

„Za budžet smo imali duplo vreme za raspravu, usvojen je u roku, do kraja novembra, što se nije dešavalo ranije. I građani su mogli dobro da se upoznaju sa budžetom. Nikad tako dobar budžet nismo imali“, rekla je Gojkovićeva.

Istakla je da je „kruna“ dosadašnjeg rada ovog saziva održavanje 141. zasedanja Interparlamentarne unije.

„U Beograd je došlo više od 2,500 parlamentaraca, 77 predsednika skupština. To je kruna našeg rada, bili smo centar, to je veliko priznanje i Srbiji i Beogradu“, napomenula je predsednica Skupštine gostujući u Dnevniku RTS-a.

Gojkovićeva je posebno istakla to što se, kako kaže, dijalog stranaka vratio u parlament.

„Ulica nije mesto za dijalog, niti plato ispred Skupštine ili ispred RTS-a. Velika pobeda demokratije je to što smo se vratili u parlament. Ubeđena sam da smo znatno poboljšali izborne uslove“, smatra Gojkovićeva.

Ukazala je da je ispunjeno više od 95 odsto onoga što su vlast i opozicija dogovorili tokom dijaloga.

„To je popunjavanje novih članova Saveta REM-a. Prvi put u istoriji višestranačja imamo komisiju koja će pratiti izborni proces“, ukazala je Gojkovićeva.

Prema njenim rečima, više nema usvajanja zakona po hitnom postupku.

„Svaki poslanik može dobro da se upozna sa tekstom predloga zakona i odluči da li će usvajati amandmane ili ne“, rekla je Gojkovićeva.

Poslanici nastavljaju rad posle praznika, a u januaru će se, kako kaže, raspravljati o setu zakona u oblasti obrazovanja, infrastrukture.

„Ubeđena sam da ćemo do kraja mandata uspeti da se posvetimo raspravi o zakonu o poreklu imovine, što je važno za borbu protiv korupcije“, rekla je Gojkovićeva.

Odgovarajući na pitanje da li će možda biti predsednica skupštine i u trećem mandatu, Gojkovićeva je rekla da će „svoje dileme prvo podeliti sa predsednikom SNS-a i kolegama“.

„Ovaj posao je zaista zahtevan, težak, mislim da sam dala sve od sebe da budem dobar predsednik i poslanik“, zaključila je predsednica Skupštine.

 

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...