Ministarstvo odbrane: Tužićemo Vojni sindikat

68

Ministarstvo odbrane Srbije odbacilo je u saopštenju optužbe Vojnog sindikata na račun ministra odbrane i najavilo tužbu protiv Vojnog sindikata.

U saopštenju je rečeno da Vojni sindikat Srbije „politički motivisanim neistinama i napadima na pripadnike Ministarstva odbrane pokušava da nanese štetu visokom ugledu koje Ministarstvo odbrane ima u javnosti, posebno u godini kada beleži izuzetne uspehe u jačanju Vojske Srbije i poboljšanju materijalnog položaja svih pripadnika“.

Ministarstvo je ocenilo da su neargumentovani napadi na Ministarstvo odbrane i iznošenje tendencioznih i lažnih podataka, „deo političkog angažmana i samopromocije predsednika Vojnog sindikata Novice Antića“ te da „on, kao kandidat jedne političke stranke na budućim izborima i koji nije pripadnik Vojske Srbije, svodi rad Vojnog sindikata na pokušaj svoje političke samopromocije i narušavanje ugleda Ministarstva odbrane“.

Saopštenje Vojnog sindikata u vezi sa postupkom utvrđivanja reprezentativnosti, Ministarstvo karakteriše kao „notornu laž“ i kaže da je sve rađeno u skladu sa Zakonom o radu.

Ministarstvo odbrane je formiralo komisiju koja je sprovela postupak u kojem je utvrđeno da Vojni sindikat Srbije od pet uslova za reprezentativnost ne ispunjava jedan, odnosno da nije organizovan i ne deluje na principu slobode sindikalnog organizovanja.

Komisija za utvrđivanje reprezentativnosti je čak dala mogućnost sindikatu da ispravi nepravilnost i pruži dokaz da ispunjava i ovaj uslov, iako poslodavac nema tu obavezu po zakonu, ali je u duhu socijalnog dijaloga dao sindikatu naknadni rok za dostavljanje dokaza, međutim, Vojni sindikat ni u naknadnom roku nije dostavio dokaz o ispunjenosti uslova.

Ministarstvo je saopštilo da „tužba upravnom sudu protiv rešenja Ministarstva odbrane donetom u upravnom postupku nije tužba protiv ministra Vulina, pa sindikat ponovo svojim lažima obmanjuje javnost“ i napomenulo da je nadležno tužilaštvo odbacilo sve prijave koje su predstavnici Vojnog sindikata Srbije podnosili protiv ministra Vulina.

„S obzirom na to da je Vojni sindikat odbio da Tužilaštvu dostavi dokaze za svoje ranije tvrdnje, te da su odbili da komuniciraju sa organima Vojne policije i civilnog tužilaštva, Ministarstvo odbrane moraće da protiv predstavnika Vojnog sindikata podnese tužbu i tako mu omogući da na sudu dokaže svoje neosnovane optužbe“, navedeno je u saopštenju.

Vojni sindikat Srbije (VSS) saopštio je danas da je tužio ministra odbrane Aleksandra Vulina zato što je „krajem 2019. godine, nezakonito i protivno međunarodnom pravu doneo rešenje kojim odbija zahtev Vojnog sindikata za priznavanje reprezentativnosti kod poslodavca“.

Vojni sindikat tužio ministra Vulina: Ometa delovanje jedinog sindikata u vojsci

Izvor Danas Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...