Putarine u našem regionu višestruko skuplje od evropskih

106

Putarine u zemljama regiona višestruko su skuplje nego u znatno bogatijim evropskim državama, prenosi portal 021.rs.

Naime, Al Jazeera Balkans je istražila cene putarina za putnička vozila (kategorizacija se razlikuje od države do države), na autoputevima u zemljama našeg regiona.

U državama regiona sa zatvorenim sistemom naplate, Srbija je najjeftinija – vozači moraju izdvojiti 0,33 evra za pređenih 10 kilometara.

U Severnoj Makedoniji znatno je drugačija cena ako se plaća u domaćoj valuti (makedonski denar) ili evrima – deset kilometara autoputa u evrima košta 0,75 eura, dok je u domaćoj valuti 30 makedonskih denara, što je preračunato 0,49 evra.

Na Kosovu se korištenje autoputa još uvek ne naplaćuje, dok Crna Gora i dalje čeka prve kilometre autoputa.

U BiH su odvojeno analizirali cenu putarine u Federaciji BiH (JP Autoceste FBiH) i Republici Srpskoj (Autoputevi Republike Srpske).

Ako se posmatra deonica autoputa Doboj – Banja Luka, vozači će u proseku, za deset pređenih kilometara autoputa, platiti 0,48 evra. Koristeći se autoputem kroz FBiH, vozači će izdvojiti 0,60 evra za deset pređenih kilometara.

U Hrvatskoj su analizirali gotovo celu deonicu autoputa A1 i izračunali da vozači za deset kilometara autoputa izdvajaju 0,64 evra.

Slovenija koristi sistem naplate vinjetama – nalepnice čijom se kupovinom plaća putarina u određenom vremenskom periodu. Vinjeta (za vozila do 1,3 metara visine i težine do 3,5 tona) za sedam dana košta 15 evra, za jedan mesec 30 evra, dok godišnja košta 110 evra.

Sisitem naplate vinjetama se još koristi u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Švicarskoj.

Uopšteno gledano, putarine u zemljama našeg regiona višestruko su skuplje nego u znatno bogatijim evropskim državama.

Ako se za primer uzme situacija u BiH entitetu Republika Srpska (a sličan je način obračuna i u Federaciji BiH, Hrvatskoj i Srbiji), gde se iznos cene godišnje karte obračunava tako što se kilometraža autoputa pomnoži sa brojkom od 400. Tako godišnja karta za deonicu autoputa od Doboja do Gradiške, košta vrtoglavih 2.044 evra (4.000 konvertibilnih maraka) – višestruko skuplje od godišnje vinjete u Sloveniji, za mnogo manje kilometara autoputa.

Godišnja vinjeta u Sloveniji za lična vozila do tri i po tone košta 110 evra, u Austriji 89,20 evra, u Švajcarskoj je 40 franaka, odnosno oko 37 evra. U Bugarskoj i Slovačkoj vozači putničkih vozila godišnju vinjetu plaćaju 50 evra. Godišnja putarina za putnička vozila u Češkoj iznosi 59 evra, a u Rumuniji 96 evra.

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...