Ambasador Srbije odbio da primi protestnu notu Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore

102

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, odbio je da primi protestnu notu Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, saopšteno je iz resora ministra Srđana Darmanovića.

Vladimir Božović pozvan je na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova u cilju uručenja protestne note povodom nedavnih dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i sinoćnjeg pokušaja paljenja crnogorske zastave, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore.

Kako je navedeno u saopštenju, generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio je protest Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade, pri čemu su izostale reakcije državnih zvaničnika Republike Srbije.

„Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbjednost naših diplomata“, naglasio je Kankaraš, izrazivši očekivanje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju obezbeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore.

On je naveo da su nekontrolisani protesti ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu,necivilizacijsko ponašanje učesnika protesta i pokušaj paljenja državne zastave Crne Gore, u suprotnosti sa načelima dobrosusedskih odnosa dve prijateljske države i načelima međunarodnog prava o obezbeđivanju nesmetanog i bezbednog funkcionisanja diplomatsko-konzularnog predstavništva u zemlji prijema.

Ambasador Božović osudio je pomenuti čin kao neprimeren, naglašavajući da on ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije niti njenih građana.

„Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova“, rekao je ambasador, prenevši „žaljenje ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta“.

Takođe, istakao je da se u komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore.

Izrazivši poštovanje prema Crnoj Gori kao susedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, Božović je istakao da se Srbija ne želi mešati u unutrašnje stvari Crne Gore.

Ambasador Božović je, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, odbio da primi protestnu notu, navelo je Ministarstvo spoljnih polsova Crne Gore.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...