Panika da Ninoslav Jovanović ne otme novu žrtvu, policija upozorava roditelje da decu ne puštaju samu

131

Petnaesti je dan potrage za višestrukim otmičarem maloletnica Ninoslavom Jovanovićem iz okoline Niša. Strah za život otete Monike, zamenila je panika da Jovanović ne otme novu žrtvu. Ono što je javnost dodatno zbunilo je to što je, bez obzira na mogućnost da poseduje oružje, policija pozvala vlasnike nekretnina u okolnim selima da ih obiđu kako bi proverili da li je u njima sve u redu.

Potraga za otmičarem dvanaestogodišnjakinje iz Niša, koja se peti dan oporavlja u Kliničkom centru, koncentrisana je i dalje na područje oko sela odakle je otmičar, i susednog – Pasjače, gde je Moniku pronašao vlasnik obijene kuće, a tek onda policija. I to, kako kaže:

„Za jedno 10 do 15 minuta. Došao čovek. Prvi je on došao, a onda je došla i policija, Žandarmerija“, kazao je Emil Živić, vlasnik kuće u Pasjači.

„Patrola je došla za dva-tri minuta, nisam siguran koliko im je trebalo jer su bili zaista blizu (…) Jedan policajac, Zlatko se zove, ja mislim, je došao do vlasnika kuće i ušao u kuću, a druga dvojica su krenula u potragu za Ninoslavom ali on je, jednostavno, imao prednost od dva-tri minuta“, kazao je Vladimir Rebić, direktor policije.

Bilo dva-tri ili petnaest minuta, otmičar je utekao, pa su se ranije najave direktora srpske policije da se „steže obruč“ oko otmičara ispostavile kao sporne, a Jovanović – ni sada – nije precizno lociran.

Gde se krije Ninoslav Jovanović, pitanje je bez odgovora sa kojim danima žive meštani sela na potezu od Niša, preko Svrljiga do Knjaževca.

Zaključavamo se, krijemo se i mi, odakle znamo da li će da naiđe“, kaže jedna meštanka.

Plaše se i u dilemi su, kažu, da li da puste decu u školu.

Drugačije viđenje stanja ima resorni ministar, koji je upriličio radni doručak sa onima koji pola meseca za beguncem u okolini Niša tragaju.

„Neizmerna zahvalnost celom Ministarstvu unutrašnjih poslova zato što su vratili veru u jedan ispravan, čestit i neumoran rad i drago mi je da vidim da istom energijom nastavljaju posao dalje“, izjavio je ministar policije Nebojša Stefanović.

Svi su odahnuli kada je 29. decembra Monika pronađena živa, a upravo tada očekivanja od istražitelja postaju veća.

„Naravno da me kao direktora policije i kao čoveka bole saznanja da pojedini stručnjaci i komentatori daju negativne komentare u vezi sa ovim slučajem“, izjavio je Rebić.

Iako ne negira da je otac silovatelja-povratnika još u avgustu prijavio nestanak sina.

„S obzirom da su njegovi roditelji prijavili nestanak, moguće da smo mi naknadno došli do saznanja da je on prebivao na raznim lokacijama gde je i radio sa meštanima“, dodao je.

Pa ostaje nejasno šta su uradili u tih pet meseci da osvedočenog otmičara dece spreče da delo ponovi. A, kako i sam Rebić primećuje, to je bilo sasvim dovoljno vremena da Ninoslav dobro „izrežira“ novu otmicu deteta.

Poziv građanima da obiđu svoje nekretnine u okolini Niša i dalje je na snazi, ali može biti sporno to ukoliko javnost nije precizno obaveštena da li je begunac i dalje naoružan ili ne, smatra Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, navodeći da nije neobično da policija poziva građane za neke određene informacije.

„Pošto je on pre četiri dana rekao da pretpostavlja da ima oružje, sad je moguće da policija ima neke nove informacije da on nema. Onda bi bilo sasvim logično. U suprotnom, poziv je bespotrebno izlaganje građana opasnosti. Suštinski, sada je najbolje da – ako se građani odluče da odu i posete svoje vikendice, najbolje bi bilo da prethodno pozovu lokalnu policijsku stanicu i da ih obaveste šta planiraju da učine“, ocenio je Đorđević.

U niškoj policiji kažu da zbog nastale panike imaju veliki broj prijava u vezi sa beguncem i da ih sve proveravaju.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...