Kupac Sava centra mora da spremi 75 miliona evra, na prodaju i „Beograđanka“

80

Grad Beograd sledeće nedelje oglašava prodaju kongresnog centra po ceni od najmanje 25 miliona evra i traži dodatnih 50 koje novi vlasnik treba da uloži u obnovu.

Novi vlasnik će, u narednih pet godina, morati u obnovu da uloži dodatnih 50 miliona evra i moraće da priloži bankarsku garanciju koja će se aktivirati ako taj uslov ne ispuni, saznaje „Politika”.

Budući gazda neće smeti da menja namenu jer je zdanje arhitekte Stojana Maksimovića u postupku upisa u katalog kulturnih dobara.

Miškovićev „Delta holding”, koji od 2016. pokušava da se domogne Sava centra, i pod ovim uslovima zainteresovan je za kupovinu objekta i daće svoju ponudu, potvrdili su  u „Delti” za Politiku.

„Sa Sava centrom smo samo na gubitku. A on je neophodan Beogradu i zato novi kupac neće moći da mu menja namenu. On je od ključne važnosti za razvoj kongresnog turizma budući da takvi turisti dnevno troše dvostruko više novca od običnih. Novi vlasnik imaće obavezu da po povlašćenim cenama ustupa taj prostor gradu za određene manifestacije poput Festa“, naglašava Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

Grad će do kraja januara da oglasi na prodaju i Palatu „Beograd”, kaže Goran Vesić.

„I sa tim objektom smo na gubitku ne samo za održavanje. Od poreza na imovinu godišnje bismo mogli da prihodujemo oko milion evra“,  ističe Vesić.

„Beograđanka” je podignuta 1974. godine za vreme gradonačelnika Branka Pešića, a po projektu arhitekte imenjaka Branka Pešića i pod prethodnom je zaštitom, što znači da novi kupac ne bi smeo da je ruši.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...