Mirović najavio: Vojvodina će udvostručiti novčanu pomoć srpskim udruženjima u Crnoj Gori

114

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović osvrnuo se na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori i Srbiji zbog donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, poručujući da je u pitanju „kap koja je prevršila sva poniženja koja su predstavnici vlasti u Crnoj Gori učinili prema Srbima u toj državi“.

Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade objavio je saopštenje u kojem navodi da je Mirović na instagramu podržao stav predsednika države Aleksandra Vučića o zaštiti srpskih prava u Crnoj Gori.

„Lažna zamisao o građanskoj državi u kojoj će svi biti ravnopravni pod uslovom da se ne izjašnjavaju kao Srbi, ili čak i kao Crnogorci koji pišu srpskim jezikom i poštuju svoju Srpsku pravoslavnu crkvu, pala je u vodu. Možemo se poštovati kao braća jedino ukoliko vlasti u Crnoj Gori poštuju svoje građane koji se izjašnjavaju kao Srbi i kojih ima mnogo više od 29 procenata, jer Srbi su i oni koji se izjašnjavaju kao Crnogorci kojih nije malo, a pišu srpskim jezikom i vole svoju Srpsku crkvu“, navodi se u saopštenju.

On je naveo i da je Aleksandar Vučić prvi predstavnik Srbije koji je u „novijoj istoriji jasno stavio do znanja da Srbije neće tolerisati lažno bratstvo i prijateljstvo, već iskreno zasnovana na obostranosti i toleranciji“.

Mirović je i zapanjen saznanjem ko sve podržava Zakon o slobodi veroispovesti, targetirajući Nenada Čanka i Stjepana Mesića, koje naziva „dežurnim mrziteljima Srba“.

„U narednoj godini udvostručićemo finansijsku pomoć Pokrajinske vlade srpskim udruženjima u Crnoj Gori sa ciljem očuvanja jezika, pisma, prava na informisanje i kulturnih sadržaja“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...