Iz “Ne davimo Beograd” zahtevaju konkretne akcije protiv ogromnog zagađenja

117

Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je građane da potpišu peticiju kojom se zahtevaju konkretne mere protiv zagađenja u našim gradovima koji se sve češće nalaze na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta, prenosi Danas.

„U prethodnim danima mogli smo videti da je u mnogim gradovima Srbije koncentracija čađi, PM2.5 i PM10 čestica u vazduhu višestruko viša od najrizičnijih graničnih vrednosti. Ovo znači da je kvalitet vazduha opasan po zdravlje ljudi, a stručnjaci preporučuju zatvaranje prozora, izbegavanje aktivnosti na otvorenom, nošenje odgovarajućih maski, kao i korišćenje prečišćivača vazduha u zatvorenim prostorima“, navodi Inicijativa u saopštenju.

Dodaju da Srbija zauzima drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha, a više od 6.000 ljudi godišnje prerano umre usled izloženosti zagađenjima iz vazduha.

Smatraju da bi se samo konkretnim akcijama ovo stanje moglo promeniti.

„Umesto bežanja od problema, što je jedini način kako se gradski čelnici bave zagađenjem, zahtevamo hitne i konkretne akcije kako bi se ovo katastrofalno stanje promenilo“, ističu u saopštenju.

Inicijativa Ne davimo Beograd podseća da je izradila set kratkoročnih i dugoročnih mera kako bi se rešio problem zagađenja vazduha. Neke od njih porazumevaju radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promociju održive urbane mobilnosti, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, bolju kontrolu industrijskih zagađivača, sistematsko praćenje i izveštavanje o zagađenju vazduha, odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zatrovati vazduh naših gradova, poput izgradnje spalionica.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...