Vesić: Neki imaju more, a nemaju milion stranih turista

91

Dok se čekaju uobičajene završne cifre oko dočeka – koliko je stranih gostiju bilo i koliko su novca potrošili, zamenik gradonačelnika Goran Vesić izašao je sa podatkom da je tokom prošle godine Beograd posetilo više od milion ljudi, izveštava N1.

Vesić je dodao da se neće još dugo čekati da prihod od turizma u prestonici bude milijardu evra.

Broj turista u Beogradu u periodu januar-novembar 2019. godine bio je 1.107.694. Od toga je stranih turista bilo 943.280. To su podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije (RZSS).

Dakle, zvanično, u jurišu kroz improvizovanu Trijumfalnu kapiju, ne računajući decembar, učestvovalo je više od milion turista, tj. gotovo milion ako se broje samo strani gosti.

„Ima zemalja koje imaju more pa nemaju milion stranih turista. Neće se još dugo čekati da prihod od turizma u prestonici bude milijardu evra“, kazao je Goran Vesić.

„Sad ne znam da li je to vezano za organizaciju u gradu ili je jednostavno Srbija kao destinacija još uvek zanimljiva stranim turistima, jer mi smo relativno skoro otvorili tržište ka inostranstvu i od tada i počinje taj rast dolazaka i noćenja stranih turista. Verovatno je to na nekom globalnom nivou, nije samo do Beograda“, kazala je novinarka lista Danas Ljiljana Bukvić.

A što se deviznog priliva tiče, NBS je objavila da je za prvih deset meseci prošle godine turizam državi doneo više od milijardu evra.

Devizni priliv od turizma u Srbiji u periodu januar-oktobar 2019. iznosio je 1,167 milijardi evra, podaci su Narodne banke Srbije.

„Dođemo do toga da je prosečna potrošnja 700-800 evra po stranom gostu i to je donekle i realno“, kaže Bukvić.

Inače, zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je i da je doček Nove godine u Beogradu bio među najmasovnijim u Evropi – po zvaničnim procenama, kaže on, bilo je oko 60.000 ljudi, a izneo je i ličnu procenu – oko 80.000.

Vesić je najavio i razvoj kongresnog turizma, jer takvi turisti, kaže, troše još više – znači li to da je prvo obećanje gradskih vlasti u 2020. – rekonstrukcija Centra Sava?

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...