Badnje veče ispred Hrama Svetog Save: Paljenju badnjaka prisustvovalo hiljade građana

52

Pred hiljadama Beograđana, na platou ispred Hrama Svetog Save, ovog popodneva organizovano je tradicionalno paljenje badnjaka, nakon kojeg je patrijarh srpski Irinej započeo služenje svečanog bdenja.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je na jedinstvo srpskog naroda, kako u matici, tako i daleko od otadžbine, a posebno je istakao Republiku Srpsku i Crnu Goru.

„Mi smo jedan narod“, poručio je Irinej ispred Hrama Svetog Save, nakon paljenja badnjaka.

Od 17.00 do 20.00 u okviru Božićnog seoceta kod Hrama predviđeno je fotografisanje sa jaganjcima u slami kod Vitlejemske pećine, dok će u ponoć biti održana Sveta liturgija.

Sutra, na Božić, takođe ispred Hrama Svetog Save, biće organizovano tradicionalno lomljenje božićne česnice sa početkom u 11.00 časova.

Pekari su ove godine pripremili rekordnu božićnu česnicu tešku 250 kilograma, sastavljenu od 5.300 delova i sa 33 zlatna dukata koji će se u njoj nalaziti.

Pojedini mali Beograđani prethodnih godina su postali i nadaleko poznati pošto su bili pravi „magnet za dukate“, te su u više navrata bili srećne ruke. A evo ko su sve bili srećni dobitnici prošle 2019. godine.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...