Tači: Kurti ima još 48h da predloži mandatara, Kurti: Predložiću ga pisanim putem

86

Tačno tri meseca od održavanja sedmih vanrednih parlamentarnih izbora za kosovsku skupštinu, kosovski predsednik, Hašim Tači, i lider pobedničke partije Samoopredeljenja (LVV), Albin Kurti, sastali su se u kosovskom predsedništvu, na proceduralnom sastanku na kom se očekivalo da kosovski predsednik ispuni svoju ustavnu dužnost i Kurtiju dodeli mandat za formiranje buduće kosovske vlade.

Do toga međutim, nije došlo.

Nakon sastanka Kurti je saopštio da je sastanak bio kratak jer je bio samo konsultativan i najavio da će o imenu kandidata za mandatara odlučiti predsedništvo LVV.

S druge strane, Tači je saopštio da Kurti „nije bio spreman da imenuje kandidata“ zbog čega mu je on dao još 48 sati da predloži ime budućeg premijera.

Današnji sastanak Kurtija i Tačija trajao je kraće od 10 minuta, ali je, po svemu sudeći, završio uz brojne nesporazume.

Nakon što Kurti nije bio precizan oko toga šta se dogodilo na sastanku, oglasio se kosovski predsednik sa navodima da je odlučio da Kurtiju da rok od 48 sati da imenuje kandidata za mandatara, budući da on danas na to nije bio spreman.

Sapo zhvillova një takim të shkurtër me kryetarin e Lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurtin, në përpjekje për të…

Gepostet von Hashim Thaçi am Montag, 6. Januar 2020

„Danas je lider pobedničke partije na oktobarskim izborima, napokon došao u moju kancelariju kako bi napravio ustavom predviđene korake i zatražio mandat za premijera. Međutim, on to, nažalost, nije učinio. Sada kasnimo u formiranju vlade. Nadam se da će gospodin Kurti unutar 48 sati biti sposoban da nominuje kandidata za premijera, budući da narod, parlament i naši saveznici očekuju to od njega. On može da traži nova odlaganja, ali to će doneti razočaranje narodu Kosova i predstavljati rizik za ulazak u potpuno nepotrebnu ustavnu krizu“, napisao je Tači na Tviteru.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je posle veoma kratkog sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, da će mandatara za sastav Vlade predložiti pisanim putem, posle konsultacija sa predsedništvom Pokreta Samoopredeljenje.

Kako je preneo Kosovo onlajn, Kurti je rekao i da je predsednik Kosova bio zainteresovan za proces formiranja institucija, ali da on želi da se sastane sa Demokratskim savezom Kosova kako bi se ipak postigao koalicioni sporazum.

Naglasio je da su sada potrebna imena ministara i zamenika ministara Demokrtskog saveza Kosova, što je danas poručio i u video poruci.

„Ja želim da se što pre sastanemo sa DSK kako bi potvrdili našu saradnju sporazumom. Insistirao sam na što češćim sastancima i želeo bih da se to što pre dogodi“, kazao je Kurti.

Kurti je već odlagao konsultativni sastanak sa Tačijem time što je odbio tri poziva kosovskog predsednika za sastanak, pre nego što mu je sam predložio datum i vreme sastanka sa kojim se Tači usaglasio.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...