Avio-kompanije preusmerile letove zbog napetosti SAD-Iran, zaobilaze Bliski istok

103

Komercijalne avio-kompanije danas su preusmerile avione koji su preletali Bliski Istok da bi izbegle moguću opasnost od eskalacije napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Irana.

Te promene odražavaju bojazan da bi sukob ta dva dugogodišnja neprijatelja mogao da se pogorša posle napada Irana balističkim raketama na dve iračke vojne baze u kojima su američke trupe.

Ti napadi su bili odmazda za američko ubistvo generala iranske Revolucionarne garde Kasema Solejmanija napadom bespilotnih letelica nedaleko Bagdada prošle nedelje.

„Er Frans“ je u Parizu objavio da je na neodređeno vreme obustavio sve letove kroz vazdušni prostor Irana i Iraka.

Australijski avio’prevoznik „Kvantas“ rekao je da menja rutu svog leta od Londona za Pert u Australiji, da bi izbegao vazdušni prostor Irana i Iraka do daljnjeg. Duža ruta znači da će „Kvantas“ morati da prevozi manje putnika i troši više goriva, te da će let biti duži 40 do 50 minuta.

„Malejža erlajns“ je rekla da će „avioni izbeći iranski vazdušni prostor“.

„Singapur erlajns“ takođe je rekao da će njegovi letovi ka Evropi biti preusmereni da bi se izbegao Iran.

Američka Savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) je saopštila da zabranjuje američkim pilotima i prevoznicima da lete u područjima vazdušnog prostora Iraka, Irana i nekih zemalja Persijskog zaliva.

Ta služba je upozorila na „mogućnost pogrešne kalkulacije ili pogrešne identifikacije“ civilnih aviona usred pooštrenih tenzija između Sjedinjenih Država i Irana.

Takva ograničenja česta su predostrožnost da se spreči da se civilni avioni identifikuju kao avioni koji učestvuju u oružanim sukobima.

FAA je saopštila da je izdala zabrane zbog „pojačanih vojnih aktivnosti i povećanih političkih tenzija na Bliskom Istoku, što predstavlja nehotičan rizik za operacije civilnog vazduhoplovstva SAD“.

Posle FAA, Generalna direkcija Indije za civilnu avijaciju savetovala je indijske komercijalne prevoznike da izbegavaju vazdušni prostor Irana, Iraka i Persijskog zaliva.

Nemačka aviokompanija „Lufthanza“ saopštila je da je danas otkazala let iz Frankfurta do Teherana i još jedan let u subotu za itački grad Erbil, zbog sadašnje situacije.

Podružnica kompanije „Lufthanza“ „Ostrian erlajns“ takođe je otkazala let za Erbil.

Ruska služba „Rosavijacija“ izdala je službenu preporuku za sve ruske aviokompanije da izbegavaju let iznad Irana, Iraka, Persijskog i Omanskog zaliva „zbog postojećih rizika za bezbednost međunarodnih civilnih letova“.

Najveća ruska privatna avio-kompanija, „S7“ saopštila je da će preusmeriti svoj let dva puta nedeljno iz sibirskog grada Novosibirska za Dubai.

Ruski avioprevoznik „Ural erlajns“ pripremio je alternativne trase za svoje letove do Bahreina, Dubaija i Ras El Haima, u UAE, da bi izbegao let kroz iranski vazdušni prostor.

Najmanje dve kazahstanske aviokompanije – „Er Astana“ i „SCAT“, razmatraju preusmeravanje ili otkazivanje letova nad Iranom.

Aviokompanija „Flajdubai“ u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata saopštila je da je otkazala planirani današnji let iz Dubaija za Bagdad, ali da nastavlja letove za iračke gradove Basru i Nadžaf.

Avionski letovi „Emirejtsa“ između Dubaija i Bagdada otkazani su.

„Sigurnost naših putnika, posade i aviona je naš prioritet broj jedan i ona neće biti ugrožena“, kaže se u saopštenju kompanije „Emirejts“.

„Katar ervejs“, međutim, saopštio je da njegovi letovi za Irak funkcionišu normalno.

„Buta ervejs“, azerbejdžanski niskobudžetni avioprevoznik, saopštio je danas da ne planira da obustavi ili preusmeri dnevne letove između Bakua, glavnog grada svoje zemlje i Teherana.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...