Dim od australijskih požara stigao do Južne Amerike (FOTO)

93

Dim nastao kao posledica šumskih požara u Australiji prešao je Tihi okean i stigao do gradova u Južnoj Americi, a mogao bi da se proširi i na Arktik, upozorila je Svetska meteorološka organizacija (WMO).

Dim je nebo nad Ouklandom na Novom Zelandu već obojio u narandžasto. Međutim, nebo nad veoma udaljenim gradovima u Južnoj Americi je posivelo, a WMO prenosi i izveštaje o izrazito crvenom zalasku Sunca u argentinskom glavnom gradu Buenos Ajresu.

„Požari su izazvali opasno zagađenje vazduha i zapretili zdravlju ljudi u velikim gradovima u Australiji i na Novom Zelandu, da bi dim prešao hiljade kilometara preko Pacifika do Južne Amerike“, rekla je portparolka WMO-a Kler Nulis novinarima u Ženevi.

Dim je „verovatno“ stigao i na Antarktik, dodala je ona.

Požari, koji mesecima besne Australijom, otpustili su 400 megatona ugljen-dioksida u atmosferu i proizveli opasne zagađivače, objavio je sistem EU za posmatranje Zemlje Kopernik.

Smeđe čađave naslage već su zabeležene na glečerima na Novom Zelandu i mogle bi da ubrzaju njihovo otapanje, upozoravaju u Koperniku.

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...