Bregu: Odlaganje pridruživanja Zapadnog Balkana EU nije rešenje

63

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu ocenila je da bi širenje Evropske unije na Zapadni Balkan pomoglo da se prevladaju neki egzistencijalni izazovi koji brinu francuskog predsednika Emanuela Makrona.

„Makron je rekao da je ‘svet na rubu ponora’. Ne mislim da je lek protiv toga napuštanje ili odlaganje procesa pridruživanja Zapadnog Balkana. Mislim da je Zapadni Balkan deo tih izazova… deo globalnih zabrinutosti… zbog nezaposlenosti, odliva mozgova, klimatskih promena i katastrofa koje ne poznaju granice“, rekla je Bregu u intervjuu za podkast EU Scream.

Bregu je kritikovala Makrona zbog odluke da ne odobri datum za početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, nazvavši je nespretnom i neprijatnom. „To ne stvara samo vakuum u ekonomskom smislu, već niste ni deo većeg kluba…“, rekla je ona.

Ona je kazala da je učinak EU u regionu, među zemljama koje pretenduju da postanu članice, na vrhuncu kada započinju procesi pregovora, jer se javna uprava i reforme snažnije sprovode, sve odluke se pažljivo prate i tako proces napreduje.

Govoreći o neotvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, iako su Skoplje i Atina postigli sporazum o rešenju višedecenijskog spora, Bregu je upitala „šta će se dogoditi sa tim sporazumom čije sprovođenje podrazumeva i pregovore o članstvu sa EU“.

Ili, dodala je, „šta će se sada dogoditi s Albanijom, gde je potpuno poljuljan sistem i reforma pravosuđa koja je započela 2017. godine… Zatim, šta će se dogoditi sa ostatkom naših programa u regionu, jer regionalna saradnja ima smisla ako je konačni cilj integracija u EU“, dodala je ona.

Povodom stavova da će Makronovo „ne“ otvoriti prostor za jačanje uticaja Kine i Rusije na Zapadnom Balkanu, Bregu je rekla da „u nekim zemljama regiona ima dosta ulaganja iz Kine, u drugima iz Rusije“, ali je upozorila i na „dužničku diplomatiju“.

„Kina ulaže, ne samo zbog vakuuma iz EU, već i zato što Kina pokušava da ulaže svuda u svetu. Oni donose investicije, ali vi se zadužujete za te investicije i to je dužnička diplomatija“, rekla je dodajući da odluka o kineskim ulaganjima nije laka za političare.

Bregu je rekla da bi Makron, ako zaista želi da izbegne ambis o kome je govorio u intervjuu za Ekonomist, trebalo da bude otvoreniji za članstvo u EU za zemlje Zapadnog Balkana sada, a ne nekog loše definisanog kasnijeg datuma.

Ona je priznala da u regionu postoje problemi poput slabe kontrole granica, slabih institucija ili siromaštva ali je ukazala da se percepcije o Zapadnom Balkanu često ne zasnivaju na činjenicama, već na konstruisanju i nadgradnji stereotipa što se nastavlja „iz godine u godinu… iz stoleća u stoleće“.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...