Slovenija: Spaljena kritička drvena statua Donalda Trampa (FOTO)

103

Drvena statua koja podsmešljivo prikazuje američkog predsednika Donalda Trampa potpuno je spaljena u Sloveniji, rodnoj zemlji njegove supruge Melanije, javile su slovenačke vlasti.

Statua visoka skoro osam metara podignuta prošle godine u selu u severoistočnoj Sloveniji prikazivala je Trampa sa svojom karakterističnom frizurom, u teget odelu, beloj košulji u dugoj crvenoj kravati. Njegova desna ruka sa stisnutom pesnicom dignuta je u vazduh kao njujorška Statua Slobode.

Slovenačka policija traži osobu koja je zapalila statuu.

„Kao svi populisti statua ima dva lica. Jedno je humano i fino, drugo je lice vampira“, rekao je tvorac dela Tomaš Šlegl prilikom otkrivanja statue prošlog avgusta.

Iako je drveni kip brzo postao turistička atrakcija, meštani nisu bili srećni sa njegovim izgledom i obećali su da će spaliti statuu do Noći veštica, 31. oktobra. Morala je da bude pomerena u drugo mesto.

Milan Blažič, gradonačelnik Moravca gde je statua preneta, rekao je da je nepoznata osoba spalila, dodajući da je paljene statue „simbol netolerancije prema umetničkim projektima“ u slovenačkom društvu.

Nije prvi put u Sloveniji da je napravljena drvena statua nekog člana Trampove porodice. Drvena skulptura u prirodnoj veličini prve dame SAD Melanije Tramp otkrivena je u njenom rodnom mestu Sevnici prošlog juna, i naišla je na pomešane reakcije meštana.

Prva dama SAD, rođena kao Melanija Knavs, promenila je ime u Melanija Knaus kada je počela da se bavi manekenstvom. Došla je u Njujork 1966. i upoznala Trampa dve godine kasnije.

Kako navodi AP, pomešana su osećanja prema Melaniji u Sloveniji gde su imali nade da će ona promovisati svoju slikovitu alpsku zemlju kada Tramp postane predsednik.

Ona je međutim retko pominjala Sloveniju u svojim javnim nastupima, i nije je posetila od Trampove inauguracije.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...