Zvaničnici saopštili: Iranska raketa oborila ukrajinski avion (VIDEO)

98

Snimci špijunskih satelita ukazuju da je ukrajinski avion „boing“ koji se srušio ubrzo nakon poletanja u sredu u Iranu, oborila iranska raketa ubivši svih 176 ljudi u njemu, objavili su noćas američki sajtovi vesti, a i CNN, uz video-snimak koji bi mogao predstavljati trenutak obaranja aviona.

Video koji navodno prikazuje raketu koja je ispaljena u Teheranu i pogodila objekat u vazduhu otprilike u isto vreme kada je srušen i ukrajinski avion, poslat je u četvrtak CNN-u i Njujork Tajmsu.

Televizija navodi da ne može da potvrdi autentičnost snimka, iako zgrade na videu izgledaju slično onima u teheranskom predgrađu Parand. Ukrajinski avion srušio se severno od tog kvarta. CNN je zatražio više informacija od osobe koja je video poslala uz objašnjenje kako je do njega došla, ali odgovor još nije stigao.

Video je stigao nekoliko sati pošto je premijer Kanada Džastin Trudo rekao da poseduje obaveštajne podatke da je avion oboren raketom zemlja-vazduh koju je ispalila iranska vojska.

 

Tvrdnju da je iranska raketa zemlja-vazduh oborila putnički avion na liniji Teheran-Kijev, nedugo nakon poletanja iz Teherana, ubivši svih 176 ljudi, kanadski premijer Trudo je izneo u četvrtak, pozivajući se na novu obaveštajnu informaciju koju ima njegova vlada i na podatke obaveštajne službe američke vlade od ranije.

„To je možda bilo nenamerno“, rekao je Trudo novinarima, pozivajući Vladu Irana da osigura „detaljnu istragu“ nesreće.

„Leteo je kroz prilično surov kraj“, rekao je predsednik SAD Donald Tramp o padu koji se dogodio ubrzo pošto je Iran izveo raketne napade na baze u Iraku gde su američke i koalicione snage.

Avion na letu 752 ukrajinske aviokompanije srušio se u sredu ujutro, nekoliko sati pošto je Iran izveo raketne napade na baze u Iraku sa američkim i koalicionim snagama, što je podstaklo teoriju koju su zvaničnici Sjedinjenih Država i Kanade podržali u četvrtak.

Šezdesettroje Kanađana je među žrtvama pada aviona koji je kontakt sa kontrolorom vazdušnog saobraćaja izgubio pet minuta posle poletanja iz Teherana, rekli su zvaničnici.

Snimci špijunskih satelitska sugerišu da je iranska raketa obrila avion, dok su iranski zvaničnici prvobitno sugerisali da je „boing 737-800“ pao zbog tehničkog problema.

Trudo je rekao da „imamo obaveštajne podatke iz više izvora, uključujući i naše saveznike i našu obaveštajnu službu“ što ukazuje da je avion oboren iranskom raketom.

Ti izveštaji su došli pošto je predsednik SAD Donald Tramp rekao da ne veruje da je mehanički kvar izazvao pad.

Po međunarodnom propisu, zemlja u kojoj se dogodi nesreća, vodi istragu, a pošto je avion bio američke proizvodnje, federalni istražitelji SAD i predstavnici kompanije „Boing“ proizvođača aviona, obično se u to uključuju. Napeti odnosi Sjedinjenih Država i Irana mogli bi iskomplikovati slanje američkog osoblja u tu zemlju.

Iranski zvaničnik rekao je za lokalne medije u sredu da Iran ne planira da podeli podatke iz „crnih kutija“ sa vazduhoplovnom agencijom SAD. Rekao je i da Iran sprovodi istragu u skladu s međunarodnim pravom i da je „svim relevantnim zemljama od trenutka nesreće pružio potrebne informacije“.

Ali Abedzadeh, šef iranske vazduhoplovne vlasti, rekao je da Iran i Ukrajina mogu preuzeti podatke iz „crnih kutija“, ali da su otvoreni za podelu informacija i sa stručnjacima u drugim zemljama.

Nedeljnik „Njusvik“ je napomenuo da slike koje kruže od srede pokazuju, kako izgleda, fragmente ruske rakete „Tor M-1“ za koju je rečeno da je nađena u predgrađu Teherana gde je avion pao.

Iranski šef civilnog vazduhoplovstva odbacio je takve izveštaje kao „nelogične glasine“.

Utvrđivanje uzroka nesreće može potrajati više od godinu dana.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao se da će otkriti „istinu“, a rekao je i da su istražitelji iz Ukrajine već otputovali u Iran kako bi pomogli istrazi.

„Boing“ je u izjavi rekao da je „spreman da pomogne na bilo koji način koji je potreban“.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...