Država popisuje zapuštene parcele i daje ratarima uz besplatni zakup

95

U nekoliko opština u Srbiji terenskom proverom je utvrđeno da se veliki broj parcela ne koristi, javlja RTS.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je ideja da se takvo zemljište ustupi onima koji mogu da ga upotrebe, to jest da se takva zemlja da poljoprivrednicima u besplatni višegodišnji zakup.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je urađen popis kompletnog zemljišta i sa sigurnošću može da se kaže da je 540.000 hektara u državnom vlasništvu.

Terenskom proverom korišćenja državnog zemljišta u Aleksandrovcu, Aleksincu, Beočinu i Smederevu utvrđeno je da se veliki broj parcela ne koristi i da su zapuštene.

Nedimović navodi da je cilj da se takvo zemljište najpre identifikuje, a onda i ponudi zakupcima na besplatno korišćenje.

„Obradivo zemljište, pašnjaci, atari, sve što je napušteno stavljano je u funkciju. Našli smo oko 2.400 hektara koje nije u funkciji i ponudili ga ko želi da okrči. U prvih pet godina dobija besplatno na korišćenje zemljište za krčenje. U narednih 25 godina imate povoljnije uslove da bi ste ostvarili profit. To u suštini radimo u celoj Srbiji gde se krenulo sa davanjem u zakup“, kaže ministar.

Nedimović ističe da ko želi to da prihvati, ima višegodišnji zakup, a za novih 2.500 hektara ima dosta zainteresovanih.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...