Iran uhapsio, pa pustio britanskog ambasadora

131

Tenzije između Londona i Teherana usledile su, usred već velikih napetosti između Irana i SAD, u nedelju kada je britanski ambasador Rob Maker nakratko zadržan u pritvoru tokom antivladinih protesta, održanih pošto je iranska vojska priznala da je greškom oborila ukrajinski putnički avion.

Ambasador je pušten, ali onda su pripadnici iranske paravojne organizacije Basidž, povezane sa iranskom elitnom Revolucionarnom gardom, počeli protest ispred britanske ambasade, zahtevajući njeno zatvaranje.

Demonstranti su skandirali: „Smrt Velikoj Britaniji“, „Smrt SAD“ i „Smrt Izraelu“, posle čega su zapalili britansku i izraelsku zastavu.

Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova potvrdio je da su iranske vlasti privele britanskog ambasadora Roba Makera kao stranca osumnjičenog da je učestvovao u „nelegalnom skupu“, navodeći da je ambasador pušten posle četvrt sata, pošto je potvrđen njegov identitet.

„On nije bio pritvoren, već priveden kao neidentifikovani stranac na nelegalnom okupljanju“, napisao je Abas Aragši na „Tviteru“.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab, međutim, tvrdi da hapšenje ambasadora „bez osnova i objašnjenja“ predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava.

Poluzvanična novinska agencija Tasnim, bliska ultrakonzervativnim snagama, javila je da je ambasdador uhapšen ispred Univerziteta „Amir Kabir“ i držan u pritvoru nekoliko sati, osumnjičen da je organizovao i provocirao učesnike protesta.

Član iranskog skupštinskog Odbora za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku optužio je Mekera da je organizovao proteste i zatražio njegovo proterivanje.

Na jučerašnjem protest u Teheranu se, navodi Rojters, okupilo 700 i 1.000 ljudi. Policija ih je rasterala kada su izašli na ulicu.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...