NDV uputio pismo gradonačelniku: Vazduh truje Beograđane, da li bar Vi kao doktor shvatate ozbiljnost situacije?

93

Aktivista Inicijative „Ne davimo Beograd“ Dobrica Veselinović je u otvorenom pismu gradonačelniku Zoranu Radojičiću naveo da vazduh u glavnom gradu „truje i ubija“ i upitao zašto niko ništa ne radi da se problem zagađenja vazduha u Beogradu reši.

„Da li je realno da se gradonačelnik, ali i svi ostali iz gradskih struktura, organa, agencija i sekretarijata, kojima su građani i građanke poverili posao zaštite javnog interesa, prave da ovaj problem ne vide? A vazduh u Beogradu se doslovce vidi! Da li bar Vi, kao gradonačelnik, kao doktor, shvatate ozbiljnost situacije?“, poručio je Veselinović gradonačelniku Radojičiću.

Kako je naveo, prošla je godina dana od kad mu se ova inicijativa obratila u želji da mu skrene pažnju na ogromno zagađenje vazduha u Beogradu i poklonili mu gas-masku i uputili pismo tražeći ili da sazove hitnu sednicu Skupštine grada zbog zagađenja vazduha, ali odgovor nisu dobili mada se ništa nije promenilo nabolje.

„Štaviše, naš grad je sve češće na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta. I ne, nemojte da nam govorite da je napravljena strategija, da postoji akcioni plan, da su sredstva opredeljena, da je ostvareno jedinstvo gradskih organa i službi i da svi posvećeno rade na rešavanju ovog problema. Nemojte, jer i Vi i svi mi znamo da to nije istina!“, navedeno je u otvorenom pismu Radojičiću.

Kako piše list Danas, skoro 6.000 građana potpisalo je peticiju Inicijative „Ne davimo Beograd“ kojom se zahtevaju konkretne mere protiv zagađanje vazduha u Srbiji.

Inicijativa smatra da je neophodno „radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promocija održive urbane mobilnosti, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, bolja kontrola industrijskih zagađivača, sistematsko rpaćenje i izveštavanje o zagađenju vazduha i odustajanje od štetnih projekata koji će dodatno zatrovati vazduh gradova, poput izgradnje spalionica“.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...