Radojičić pozvao sve Beograđane i goste da dočekaju Srpsku Novu godinu ispred Hrama

79

Gradonačelnik Zoran Radojičić pozvao je Beograđane i goste Beograda da tradicionalno dočekaju pravoslavnu Novu godinu ispred Hrama Svetog Save.

„Pozivam sve građane i goste Beograda da se ššto višše nas okupi kako bismo zajedno proslavili doček pravoslavne, ili kako mi volimo da kažžemo, Srpske Nove godine. ŽŽelim da i ovom prilikom, kao toliko puta ranije, iz Beograda u svet ode slika zajednišštva ljudi različitih nacija, mladih i starih, a svih nasmejanih i srećnih“, kaže Radojičić.

Značajno je, dodaje on, da jedni drugima na ovaj praznik požželimo mir i blagostanje isped naššeg najvećeg svetiliššta, na mestu gde su spaljene moššti Svetog Save, u čije je ime podignuto ovo sveto zdanje.

“ Obeležžavanjem pravoslavne Nove godine čuvamo srpsku tradiciju i veru, ali i bivamo specifični i zanimljivi drugima. Nema sumnje da po svojoj jedinstvenosti ovaj događaj ima ozbiljan potencijal da postane svojevrstan kulturološški i turistički brend Beograda i Srbije šširom planete. Zbog toga očekujem da ćemo ga i ove godine obeležžiti na veličanstven način“, rekao je gradonačelnik Beograda, dodajući da svake godine ovaj doček okuplja rastući broj turista, naročito iz regiona.

On je u saopštenju naveo da je za 13. januara, od 17 časova planirano bdenje u Maloj crkvi ispred Hrama. Od 20 časova posetioci će užživati u muzičkom koncertu.

Gradonačelnik Beograda je pozvao građane i da uveče budu na platou ispred Hrama, jer u 23.30 biće održžano Molepstvije za početak pravoslavne Nove godine i molitveni skup podrške našem narodu u Crnoj Gori, Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima.

Od ponoći na tom mestu građane i goste Beograda očekuje tradicionalni vatromet.

Za 14. januar zakazana je Sveta liturgija, a od 17 časova građani će imati priliku da sluššaju horski nastup OŠŠ „Milan Rakić“.

Gradonačelnik je istakao i da je zadovoljan što „Beogradska zima“ poslednjih godina dolazi kao kruna sjajne turističke sezone.

“ Sa 700 sati programa na preko 130 lokacija „Beogradska zima” uspela je da u prvim danima 2020. okupi preko 150.000 turista“, rekao je Radojičić.

Izvor Beoinfo
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...