Šarčević: Osmaci će završni ispit polagati na potpuno drugačiji način

109

Učenici osmog razreda će krajem marta raditi probni test male mature digitalno, na računaru, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da je to predviđeno za sve osmake čije su škole opremljene za to, dok će ostali taj test raditi kao i dosad.

“ To će ujedno biti i svojevrsni trening, s obzirom na to da će za dve godine svi učenici završnih razreda u Srbiji malu maturu polagati digitalno. Inače, deo novog modela polaganja male mature već je u pripremi“, rekao je ministar za „Kurir“.

Ove godine osmaci će završni ispit polagati kao i dosad, rešavanjem zadataka iz matematike, srpskog i kombinovanog testa, ali u narednim godinama će i tu doći do promena.

„Imamo sastanke i radi se na pronalaženju najboljeg modela, kao i na tome da kombinovani test izgleda drugačije. Njega će najverovatnije zameniti PISA zadaci“,  otkriva Šarčević i dodaje da ministarstvo planira ove godine nabavku još oko 20.000 kompjutera, a isto toliko i 2021.

Šarčević kaže da će se ove godine pregledanje testova raditi takođe digitalno, te da će se urađeni testovi skenirati pomoću specijalnog softvera koji je u izradi.

„Radimo i na sistemu skeniranja. Planirana je nabavka 17 velikih skenera za njihovu obradu, koji će biti po školskim upravama u Srbiji. Iz škola će oni stizati u školske uprave, gde će se skenirati i slati u Beograd na pregledanje, tačnije na Novi Beograd, gde će biti skening centar“, ističe ministar prosvete.

Fakultet organizacionih nauka radi na softveru koji ćemo koristiti za ocenjivanje završnog ispita, dodao je on.

„Tu se radi i veliki sistem detaljnog video-nadzora, a planirana je i obuka ljudi koji će raditi na skenerima. Pored toga, preko kabineta premijerke pregovaramo s „Poštom“, s obzirom na to da oni imaju vozila, odnosno obezbeđenje kombije koji se zaključavaju na šifru, a u cilju bezbednog prevoženja testova“,  priča ministar.

Prvi čovek srpske prosvete kaže i da se radi na novinama u štampanju testova, kao i da se zadaci više neće štampati u komercijalnim štamparijama.

„Imaćemo novu štampariju u Fabrisovoj ulici, gde se nalaze Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a u kojoj će se štampati završni ispit. U pitanju je bezbedna štamparija, koja će biti pod odličnim nadzorom i, što se kaže, u našem je dvorištu. Uveliko radimo na tome da dizajn male mature bude potpuno drugačiji u tehničkom izvršenju“,  objašnjava Šarčević.

On zaključuje da tim stručnjaka radi na tome, kao i da su u toku detaljne procedure u vezi sa pomenutim novinama kako ne bi došlo do bilo kakvog propusta i kiksa.

Izvor Kurir
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...