Vučić: Zalažem se za niži cenzus da vratim život u parlament i pročistim SNS

340

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se zalaže za smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, ocenjujući da će se time „vratiti život“ u parlament koji će kako je naveo, tada biti mnogo reprezentativniji.

Dodao je i da očekuje da će time pročistiti svoju Srpsku naprednu stranku, jer će stranački funkcioneri morati više da se bore kako bi osvojili apsolutnu većinu na izborima, naročito na lokalu.

Vučić je kazao da će SNS „svakako“ dobiti manje mandata ukoliko cenzus bude smanjen, ali da će u tom slučaju biti dobijeno „preslikano javno mnenje“ u Skupštini.

„Život će se vratiti u parlament, time se vraća normalnost u Srbiji“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je odbacio navode po kojima se smanjenjem cenzusa ugrožavaju prava pojedinih političkih aktera.

„Koje to pravo ugrožavamo smanjenjem cenzusa, posebno prava manjina i onih koji su mnogo slabiji od nas? Nećete naći nikog u Evropi, osim Tanje Fajon, ko će reći nešto protiv ovoga“, rekao je Vučić.

On je rekao da takve izmene bole deo opozicije, jer im neće uspeti bojkot i zato što znaju da će pravi politički život da se odvija u parlamentu.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da menjanje takvih izbornih pravila u kratkom roku pred izbore otvara brojna pitanja i da je ranije rekao da to neće naići na odobravanje Evropskog parlamenta.

Upitan o tome zašto misli da bi Evropski parlament loše reagovao, Antonijević je odgovorio da je problem to što je izborna godina.

Vučić je odbacio navode po kojima se smanjenjem cenzusa ugrožavaju prava pojedinih političkih aktera.

„Koje to pravo ugrožavamo smanjenjem cenzusa, posebno prava manjina i onih koji su mnogo slabiji od nas? Nećete naći nikog u Evropi, osim Tanje Fajon, ko će reći nešto protiv ovoga“, rekao je Vučić.

Tokom emisije optuživao je Antonijevića da predstavlja opoziciju i da je ranije podržavao listu „Čeda-Boris-Čanak“.

On je rekao i da je Antonijević preuzeo prava predsednika države, jer je jedno od eksluzivnih ovlašćenja predsednika da raspisuje izbore.

Vučić tvrdi da Antonijević, u dogovoru sa Tanjom Fajon, govori da će izbori biti 3. maja.

„Izbori neće biti 3. maja“, rekao je  predsednik  Vučić, ali će, dodaje, biti u ustavnom roku.

Rekao je da je pogrešio što je prihvatio da se maksimalno pomeri datum za održavanje izbora i izvinio se građanima što će još mesec dana morati da trpe ovakvu političku scenu kakva je trenutno zu Srbiji.

Kako je rekao, Milan Antonijević je sebi dao dozvolu da ustavnu i ekskluzivnu nadležnost predsednika Republike prekroje i da donesu datum za održavanje izbora.

„Pomeraju rokove za izbore, a znaju da narod i pored toga neće za njih da glasa. Hoće da im izlazimo u susret, a nije im dovoljno sve što smo promenili. Tako neka ponižavaju neku drugu zemlju, Srbiju nećete“, rekao je Vučić, govoreći da je pomeranje izbora na krajnji datum koji Ustav podrazumeva, proisteklo u međustranačkom dijalogu uz posredovanje EP, koji je organizovao Antonijević.

Vučić je rekao i da ne vidi kako opoziciji nije smetalo da se izmene tri zakona koji imaju veze sa izborima, ali im smeta promena cenzusa, jer to nisu tražili iz Evrope.

On je predvideo da će sa cenzusom na tri odsto u Skupštinu ući i SPAS Alekdandra Šapića i Srpska radikalna stranka, ali i Stranka moderne Srbije i, na primer, Demokratska stranka, ako izađe na izbore.

Prema rečima Vučića, Narodna stranka Vuka Jeremića i Stranka slobode i pravde na čijem je čelu Dragan Đilas sada nemaju tri odsto podrške.

Izvor N1, Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...