Jovanović: Hitno proglasiti vanrednu situaciju zbog zagadjenja vazduha u Beogradu

237

Odbornička grupa „Savez za Srbiju“ zahteva od gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da hitno proglasi vanrednu situaciju zbog ogromnog zagadjenja vazduha, izjavio je danas šef te odborničke grupe i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

„Tražimo i smenjivanje ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana, direktora Agencije za zaštitu životne sredine Filipa Radovića, kao i direktorke Gradskog zavoda za javno zdravlje Dušanke Matijević“, naveo je Jovanović.

On je istakao da je apsolutno neprihvatljivo da republičke i gradske vlasti ne preduzimaju ništa i da ignorišu situaciju koja ima direktan i poguban uticaj na zdravlje ljudi u Beogradu.

Pašalić: Ministarstvo nije preduzelo konkretne mere u cilju smanjenja zagađenja vazduha

 

„Posebno je pogubno što u tri termoelektrane u okolini Beograda (TENT A, TENT B i Kolubara) nedostaju filteri za odsumporavanje, a da Vlada Srbije daje novac za stadion u Surčinu, koji bi bio dovoljan da se taj problem reši“, naveo je Jovanović.

On je dodao da je pored problema nedostatka filtera, zagadjenost vazduha poslednjih dana pojačana i zbog temperaturne inverzije i individualnih ložišta, ali i zbog slabo protočnog saobraćaja u gradu, koji je posledica kriminalno izvodjenih rekonstrukcija ulica.

„Odbornička grupa „Savez za Srbiju“ će u četvrtak organizovati javnu diskusiju o zagadjenosti i stanju vazduha u Beogradu, na kojoj će predstaviti hitne mere za poboljšanje situacije“, naveo je Jovanović.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...