Klačar: Smanjenje cenzusa posledica najavljenog bojkota

206

„Očekivati je da smanjenje cenzusa ima neku vrstu političkog cilja, da one stranke koje ne mogu da pređu 5 odsto, pređu 3 odsto. Manji je motiv za SNS sređivanje sistema, a više politički. Ako govorimo o efektima bojkota, najveći izazov za SNS je potencijalni jednostranački parlament. Oni bi to voleli da izbegnu“, smatra Bojan Klačar iz CeSida.

Kako kaže Klačar, posle inicijative predsednika Srbije da se cenzus spusti na 3 odsto, nametnule su se dve reakcije.

„Jedna je da je to iznenađenje, ne samo što cenzus nije bio predmet razgovora, već što to nije bila tema u izbornoj reformi, cenzus nije bio predmet debata. Druga je da se radi o radikalnoj meri, uz način glasanja, cenzus i izborne jedinice su noseći stubovi sistema, obično je dobra praksa da se te teme ne otvaraju uoči glasanja. Jer mora da se uradi analiza, da se povede rasprava i da svi akteri dobiju jednake uslove u tim okolnostima“.

Klačar dodaje da je ta odluka nastala kao posledica najavljenog bojkota i analiza koje su ukazivale na posledice ukoliko opozicija bojkotuje izbore.

„O tome se razgovara u SNS, ja mislim da odluka nije finalna i da će razmisliti da li će je usvojiti, svedoci smo da postoji dosta negativnih kritika na to rešenje, sklon sam da verujem da će još jednom razmisliti“.

On dodaje da se smanjenjem cenzusa zalazi u neku vrstu pravne nesigurnosti i nepotrebne promene pravila igre tri meseca uoči glasanja.

„Legitimno je razgovarati o cenzusu i ne postoji pravilo da je cenzus od 5 bolji od cenzusa od 3, ali nije prethodila analiza, ne znamo šta je motiv koji je podstakao predsednika da izađe s tom idejom. Ako se rešava problem pluralizma u parlamentu, to nije problem, videćemo da u parlamentu imamo više od 10 stranaka, sada mislim da ih ima 15. Nedostaje analiza, menjaju se pravila igre i unosi se neka vrsta nesigurnosti. Neće svim akterima biti ista pravila, jer možda imate neke stranke koje su pravile strategiju na 5 odsto i da su bespotrebno trošile sredstva“.

Klačar smatra da smanjenje cenzusa kratkoročno ne bi izazvalo problem i da ne bismo došli u političku krizu, ali bismo došli u neku vrstu krize demokratije. „Čak i da se desi da samo dve stranke pređu cenzus, ne očekujem dramatične potrese ali očekujem neku vrstu izazova koji će SNS morati da rešava“.

Klačar kaže da se postavlja pitanje da li je ovo dobro za demokratske procese i da li je potrebno menjati uoči izbora. Smatra i da je predsednik u pravu kada kaže da „ovaj ili onaj cenzus nije nešto što je problem“, ali bi bilo dobro da znamo zašto to radimo i da li je bilo nekih drugih stvari koje smo mogli da menjamo.

„Mi smo s istim cenzusom imali različite parlamente. Kada imate zdrav stranački život, kao što je bilo do 2012. imali ste raznovrstan parlament u kome su stranke nudile različite alternative. Od 2014. vidimo kako disbalans u političkom životu utiče na parlament. Ne verujem da spuštanje može da utiče na atmosferu, jer će ona biti onakva kako je kreiraju iz vlasti. Iz ugla zajednice bi bilo bolje rešiti one stvari koje su problem za sve, da se razgovara o medijima, čini se da ljudi nemaju problema s cenzusom, ali žele da se unaprede stvari u medijima“.

Čini se da ne postoji nijedna stvar koju bi vlast mogla da uradi a da utiče na stav SZS, smatra on.

„Kako će da reaguju stranke koje se dvoume, čini se da reakcija PSG nije bila pozitivna, čak i za SNS ovo rešenje nosi negativne efekte, jer su sa brojnih adresa došle kritike, očekivalo se da će fokus biti na implementaciji onih mera koje su dogovorene u dijalogu“.

Na pitanje da li se u praksi nešto unapredilo nakon dijaloga vlasti i opozicije, Klačar je rekao da je formalno veći deo stvari ispunjen.

„Čekamo dva člana Saveta REM-a i pravilnik za ponašanje javnih servisa. U medijskom delu ne vide se značajnije promene, ne možemo da analiziramo kakve će biti promene u radu RIK-a, urađene su neke važne stvari kada je reč o biračkim spiskovima. Mediji i funkcionerska kampanja ne vidimo napredak, mi ćemo kao civilno društvo pratiti implementaciju mera i to ćemo raditi tokom kampanje“.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...