Novi Sad: Studenti i aktivisti prekrečili fašističke grafite

68

Studenti i aktivisti prekrečili su danas fašističke grafite koji su juče ispisani na fasadi fakulteta, ali i širom kampusa Novosadskog univerziteta.

Akciju su organizovali Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta (SSFF) i aktivisti Združene akcije Krov nad glavom.

Danas su na kampusu Univerziteta u Novom Sadu osvanule nove fašističke parole. Studenti Filozofskog fakulteta pozivaju…

Gepostet von Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad am Montag, 13. Januar 2020

Jovan Repović iz SSFF je nakon akcije podsetio da su se u više navrata u kampusu Novosadskog univerziteta pojavljivali fašistički grafiti, ali da su ovoga puta studenti rešili da se organizuju i „uzmu četke u ruke“.

Prema njegovim rečima, grafite mržnje određena organizovana grupa ispisuje već mesecima.

„Nisu problem sami grafiti jer njih po kampusu uvek ima, ima starih grafita koji tu stoje i po 20 godina, nego su problem poruke koje ovi grafiti šalju. Neprihvatljivo je da stoje tu i zbog toga smo i rešili da ih prekrečimo. To su poruke koje podležu zakonu jer se smatraju za govor mržnje i širenje rasne, verske i nacionalne mržnje pa pisanje tih grafita predstavlja krivično delo. To nije nimalo bezazleno“, rekao je Repović novinarima.

Grafit s natpisom „Ulica Dimitrija Ljotića“ i kukasti krst na fasadi Filozofskog fakulteta uklonjeni su pre današnje akcije studenata.

Izvor Danas Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...