Otvoren trinaesti Kustendorf, Puriši Đorđeviću uručena nagrada za životno delo

97

Ako neki radoznalac sa bilo koje tačke planete poželi da sazna šta je to bila Jugoslavija, šta je u sferi duha u toj državi nastajalo, prva ličnost na koju će u tom traganju sresti gde god da „zagrebe“, to je Puriša Đorđević, pišu Novosti.rs.

Trinaesti festival Kustendorf u Mokroj Gori, svečano je otvoren u krcatoj „Prokletoj avliji“ uručenjem nagrade za životno delo večitom mladiću našeg filma, koji je pozdravljen gromoglasnim aplauzima, a usledio je dirljiv omaž velikom stvaraocu.

„Mene u poslednje vreme najčešće pitaju zašto sam živ, a imam 95 godina? Reći ću jasno, to je zato što sam ja seljačkog porekla. I nikad nisam jeo voće! – rekao je Đorđević, većito mlad i duhovit, primajući nagradu iz ruku Emira Kusturice, prenoseći tako svoju genijalnu, potpunu estetiku neodređenosti, sa platna u život.

Kusturica je naglasio, da je Purišin filmski jezik izvan svakog modela.

„Kad je moja generacija pokušavala da nauči kako se priča priča, najvažnije je bilo pratiti ljudsku sudbinu. U tom procesu forma je sve. I najnoviji „nobelovac“ Handke će vam reći isto. Sve što je forma u našoj kinematografiji ima ime. Zove se Puriša Đorđević“, rekao je Kusturica uručujući nagradu

„Ova nagrada naglašava ono što bi trebalo da se dogodi u budućnosti. To znači da će se do stotog rođendana našeg laureata, dogoditi još dva ili tri njegova filma“, dodao je Kusturica.

Ovo izdanje „Kustendorfa“, obeležiće reditelji Paolo Virci, Karim Anjuz, član žitija šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev, direktor Fotografije Mišel Amatje i mnogi drugi.

Izvor Novosti.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...