U Nišu u znak protesta – hirurške maske na spomenicima (FOTO, VIDEO)

190

Odbornik opozicione „Niške inicijative“ Srđan Nonić i aktivista Miloš Bošković postavili su hirurške maske na spomenik Šabanu Bajramoviću, Miji Stanimiroviću i Konradu Žilniku u parku pored nišavskog keja, kao i na spomenik Stevanu Sremcu na istoimenom trgu, u znak protesta što, kako su naveli, gradska vlast u Nišu ne preduzima mere za smanjenje zagađenje vazduha.

„Razočarani smo u institucije jer je očigledno da ništa ne rade da bi se problem rešio. Grad je formirao radnu grupu i ona će kao nešto sada da preduzima, a nisu zainteresovani da povuku ni jedan pravi potez“, rekao je Nonić.

Urađena akcija danas. Od niških medija bio sam Rts… Uskoro opširnije 🙂

Gepostet von Srdjan Nonic am Dienstag, 14. Januar 2020

On je kazao da uzroke „ektremnog zagađenja“ vazduha u Nišu treba tražiti u nepopularnim cenama daljinskog grejanja i grejanja na gas, ali i starim autobusima gradskih prevoznika i nepostojanju subvencija za povećanje energetske efikasnosti stambenih objekata.

„Zbog katastrofalnog rada ‘Gradske toplane’ i nepopularnih cena sve veći broj korisnika se isključuje sa sistema daljinskog grejanja umesto da se priključuje. Grejanje na gas je još skuplje“, izjavio je Nonić.

Prema njegovim rečima, tokom cele godine vazduh u Nišu zagađuju „krševi“ od autobusa koji se koriste u gradskom prevozu.

„Završen je tender za javni prevoz i mi ćemo kao građani platiti u narednih sedam godina 10,6 milijardi dinara za autobuse koji imaju motore „Euro 3“.

Zbog toga što ne zadovoljavaju stroge ekološke standarde mogu da se kupe preko oglasa i za 1.500 ili 2.000 evra“, istakao je Nonić.

Mere za smanjenje zagađenja vazduha, dodao je, puno koštaju i mukotrpne su, ali daju rezultate.

„Ako je Peking mogao da više nego prepolovi koncentraciju PM 2,5 čestica, zašto ne bismo mogli i mi“, izjavio je Nonić.

U Nišu je u decembru izmerena koncentracija PM10 čestica od čak 333 mikrograma po kubnom metru vazduha, što je apsolutni rekord od 2011. godine, od kada se meri njihovo prisustvo.

Izvor N1 Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...