Medvedev podneo ostavku i raspustio vladu – Putin menja ustav Rusije

157

Ruski premijer Dmitrij Medvedev podneo je ostavku i raspustio vladu samo nekoliko sati nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin u parlamentu izneo planove za promenu ustava.

„Poštovani predsedniče, poštovane kolege, svi ste bili svedoci koju je poruku izneo Vladimir Putin, koji su naši prioriteti i kakve su fundamentalne izmene u Ustavu Ruske Federacije. Te izmene, kada budu usvojene, odraziće se na balans vlasti“, rekao je Medvedev.

„Mi kao Vlada dužni smo da omogućimo predsedniku naše zemlje šansu da preduzme sve mere koje su mu na raspolaganju da bi se to sprovelo u delo. S tim u vezi sam i doneo odluku o raspuštanju Vlade“, dodao je on.

Istovremeno, ruski predsednik je zatražio od odlazećih ministara da ispunjavaju svoje obaveze sve dok se ne formira nova Vlada.

On je dodao i da će se uskoro sastati sa svakim članom Vlade koji je od danas u ostavci.

Ujedno je i zahvalio svim članovima Vlade za zajednički rad, iako nije sve baš, kako je dodao, urađeno kako je planirano.

Putin je predložio da građani na glasanju odluče o promenama koje će moć predsedništva prebaciti na parlament, dok je od Medvedeva tražio da pređe na funkciju zamenika predsednika Saveta za bezbednost, prenose ruski mediji.

Promene u vrhu ruske vlasti dolaze iznenada, a Sara Reinsford, dopisnica BBC-ja iz Moskve, kaže da razlozi zbog čega je Putin smenio Medvedeva nisu jasni.

Četvrti mandat ruskog predsednika trebalo bi da istekne 2024. godine, a prema aktuelnom ustavu on neće moći da se ponovo kandiduje.

Izvor BBC News na srpskom, Sputnjik
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...