SZS: Ekstremno zagađenje vazduha u Srbiji pokazatelj nebrige vlasti za građane

144

Savez za Srbiju (SzS) ocenio je da je ekstremno zagađenje vazduha u Srbiji još jednom pokazalo neodgovornost vlasti i nebrigu za građane i njihovo zdravlje i zatražio preduzimanje hitnih mera na smanjenju zagađenja u gradovima.

„Iako se gradovi u Srbiji, posebno Beograd, mesecima nalaze među najzagađenijim gradovima u svetu, ni gradske ni centralne vlasti nisu preduzele nikakve mere da se građani o tome obaveste, niti da se sprovedu mere za smanjenje zagađenja“, navodi se u saopštenju SzS.

Pašalić o zagađenju vazduha: Cilj mi je da se zakon sprovede

 

Taj opozicioni savez zatražio je utvrđivanje odgovornosti zbog zagađenja svih nadležnih, od premijerke Ane Brnabić preko ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana do čelnika lokalnih samouprava.

„Da se utvrdi i javnost obavesti kako se troši ‘zeleni dinar’ koji zagađivači, ali i građani kroz ekološku taksu, plaćaju jer postoji sumnja da se ta sredstva koriste mimo zakona i nenamenski. Da se ispita da li je tačno da je većina mernih uređaja za merenje zagađenja vazduha, koji su u vlasništvu države, neispravna i da podaci koji se objavljuju o zagađenju dolaze sa uređaja koji ne pripadaju državi“, dodaje se.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...